Fortsätt till huvudinnehåll

Ingenting blir som man tänkt sigIbland – eller ganska ofta – utvecklas inte saker och ting som man önskar sig. Det vet alla som varit med några år. Som när KD:s stjärnskott och DÖ-knäckaren Sara Skyttedal för tre månader sedan deklarerade att hon blir kommunalråd i Linköping för att bygga upp en ny politisk bas och ta steget till Helgeandsholmen om två år (min tolkning).

Sedan dess har jag inte läst en artikel i Corren om det nya kommunalrådet förrän idag när tidningen berättar att Skyttedal ligger i tvist med DN om en bildpublicering. Kommunalrådet har krävt 28 000 kr för bilderna.

Bilderna som Sara Skyttedal (KD) och Dagens Nyheter tvistar om är hämtade från hennes privata Facebook-konto, och publicerades i en artikel den 13 februari 2015. Bilderna föreställer partiledaren Ebba Busch Thor (då kandidat) under en resa till Israel.

Den dåvarande KDU-ordföranden Sara Skyttedal hävdar att tidningen använde bilderna utan tillåtelse, och har därför krävt den på 28 000 kronor. DN har en annan syn på saken. 


"DN bestrider din faktura. Vi bedömer att bilderna återges i samband med en redogörelse för en dagshändelse i upphovsrättslagens mening (Ebba Busch Thors kandidatur) och således saknas rättslig grund för ditt krav." skrev bildchefen Pär Björkman i ett mejlsvar till Kronofogden som Expressen har tagit del av. 

I tisdags hölls huvudförhandling vid Patent- och marknadsdomstolen. Om Skyttedal förlorar riskerar hon att betala motpartens rättegångskostnader på 370 000 kr. Det skulle innebära personlig konkurs för Sara Skyttedal. Den här typen av tvister är ovanliga och att tippa utgången av en domstolsförhandling är vanskligt, men jag tror att landets största morgontidning och dess jurister kan upphovsrättslagen bättre än en f d ordförande i KDU.

Ska det verkligen behöva gå till konkurs? Är inte bröderna och systrarna i församlingen beredda att skramla med bössan?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står