Fortsätt till huvudinnehåll

Allting går att sälja med mördande reklam
Ett av de mer udda inslagen i Hemnets sida är att Gudhems kommunala reningsverk i Spångsholm är till salu. Vi kan läsa att det rör sig om en 9 470 kvm stor strandtomt med utsikt över Svartån. Lokalytan är 730 kvm och priset 995 000 kr. Mäklaren framhåller att kommunalt vatten och avlopp finns. Minsann.

Vem är intresserad av att köpa ett f d kommunalt reningsverk med bajsbassäng och allt. Vad kan man använda den stora byggnaden till? Tankarna lämnar mig ingen ro. Arbetsläger, kollo (närhet till bad i Svartån)? Troligast är väl att ett företag med behov av lagerutrymmen köper. För inte är väl utsikten över Svartån så märkvärdig att en privatperson köper, river byggnaden och bygger ny villa.

Jag besökte Gudhem igår. Ingen brister ut i lovsång över den korrugerade plåten men gräsmattan är prydlig. På asfalten syns spår efter traktens motorburna ungdom. Längs strandkanten tät lövskog. Om den nya ägaren ska ha utsikt över ån krävs ett ordentligt arbete med motorsågen.

Budgivning pågår och senaste budet är 1,4 miljoner kr. En f d kollega tror att ett Jehovas vittne har lagt det budet för i kristna kretsar är namnet Gudhem oslagbart. Var ska kommunen göra av vinsten? Önskvärt är att överskottet placeras i luktförbättrande åtgärder på Mjölkulla reningsverk dit Spångakorvarna fraktas numera. Det tycker säkert Mjölkullas grannar som inte längre kan sova för öppet fönster.

Vi avvaktar med spänning var denna affär slutar. Pengar luktar som bekant inte.

Om du har en motorsåg kan du se ån.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.