Fortsätt till huvudinnehåll

Varm sand mellan tårna



 
Jag blickar ut över viken, CTV:s kasun till vänster och Brommalandet till höger. Solvarm sand mellan tårna. Varamon är ständigt på alla Motalabors läppar. Med jämna mellanrum blossar debatten upp och nu med Lalandias intåg på arenan är den intensivare än någonsin.

Ett genomgående tema i kritiken är att beslutsfattarna inte insett den kommersiella potentialen i den tre kilometer långa sandstranden. De flesta tycker att ”någon” borde satsa på hotell, restauranger, caféer och danspalats. Alla idéer har inte varit realistiskt förankrade för en tre månader lång sommarsäsong med nyckfullt väder. Detta var alltså före danskarnas intåg på arenan.

Varamons storhetstid som nöjescentrum var 60-talet. Varamon var den givna samlingsplatsen för 40-talisterna med ändlösa vandringar mellan Lindgårdens och Bergs golfbanor för att spana på tjejer, rockkonserter på Gillet och fyllefester på stranden. Sunar och päron höll till på Lindgården och raggarna på Bergs. Ibland gick det överstyr med raggarbråk, slagsmål och polisingripanden. Själv minns jag att poliser i mängd och hundar som sattes in för att skingra folkmassan vid ett tillfälle på Gillet.

Förutsättningarna är annorlunda idag och på senare år har Varamon förvandlas från ett område med sommarstugor till en boplats där stora permanentvillor dominerar. Tror inte att de senare vill ha halvfulla turister pissande i trädgården och annat stök och bök. 40-talisterna har blivit pensionärer med andra krav på livet än en golfrunda på Lindgården och en grillad med bröd i korvmojen.

Som vuxen är jag inte så imponerad längre. Magin är försvunnen. Men när jag kommer till Borstahusen, Falkenberg eller Mellbystrand gör jag osökt jämförelser med Varamon så något intryck måste barn- och ungdomsåren gjort.

För några år sedan – det var innan Lalandia kom in i bilden – skrev jag och en kollega en debattartikel i MVT att det var dags att infoga lite realism och lägga de storvulna planerna på turism åt sidan och låta Varamon förbli en rekreationsplats för Motalabor och övriga östgötar. Vi får passa på när vädret tillåter sol och bad. De där klassiska bilderna som visar att varenda kvadratmeter av plagen är upptagen hör faktiskt till undantagen. Men visst finns möjligheten att känna varm, len sand mellan tårna då och då.

Om inte Lalandias planer realiseras av någon anledning står ju det senare alternativet kvar. Och det är ju inte så dumt det heller. Varamon ligger där det alltid har legat. Liksom Vättern och Göta kanal.

Foto: GÖRAN BILLESON

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna