Fortsätt till huvudinnehåll

Varm sand mellan tårna 
Jag blickar ut över viken, CTV:s kasun till vänster och Brommalandet till höger. Solvarm sand mellan tårna. Varamon är ständigt på alla Motalabors läppar. Med jämna mellanrum blossar debatten upp och nu med Lalandias intåg på arenan är den intensivare än någonsin.

Ett genomgående tema i kritiken är att beslutsfattarna inte insett den kommersiella potentialen i den tre kilometer långa sandstranden. De flesta tycker att ”någon” borde satsa på hotell, restauranger, caféer och danspalats. Alla idéer har inte varit realistiskt förankrade för en tre månader lång sommarsäsong med nyckfullt väder. Detta var alltså före danskarnas intåg på arenan.

Varamons storhetstid som nöjescentrum var 60-talet. Varamon var den givna samlingsplatsen för 40-talisterna med ändlösa vandringar mellan Lindgårdens och Bergs golfbanor för att spana på tjejer, rockkonserter på Gillet och fyllefester på stranden. Sunar och päron höll till på Lindgården och raggarna på Bergs. Ibland gick det överstyr med raggarbråk, slagsmål och polisingripanden. Själv minns jag att poliser i mängd och hundar som sattes in för att skingra folkmassan vid ett tillfälle på Gillet.

Förutsättningarna är annorlunda idag och på senare år har Varamon förvandlas från ett område med sommarstugor till en boplats där stora permanentvillor dominerar. Tror inte att de senare vill ha halvfulla turister pissande i trädgården och annat stök och bök. 40-talisterna har blivit pensionärer med andra krav på livet än en golfrunda på Lindgården och en grillad med bröd i korvmojen.

Som vuxen är jag inte så imponerad längre. Magin är försvunnen. Men när jag kommer till Borstahusen, Falkenberg eller Mellbystrand gör jag osökt jämförelser med Varamon så något intryck måste barn- och ungdomsåren gjort.

För några år sedan – det var innan Lalandia kom in i bilden – skrev jag och en kollega en debattartikel i MVT att det var dags att infoga lite realism och lägga de storvulna planerna på turism åt sidan och låta Varamon förbli en rekreationsplats för Motalabor och övriga östgötar. Vi får passa på när vädret tillåter sol och bad. De där klassiska bilderna som visar att varenda kvadratmeter av plagen är upptagen hör faktiskt till undantagen. Men visst finns möjligheten att känna varm, len sand mellan tårna då och då.

Om inte Lalandias planer realiseras av någon anledning står ju det senare alternativet kvar. Och det är ju inte så dumt det heller. Varamon ligger där det alltid har legat. Liksom Vättern och Göta kanal.

Foto: GÖRAN BILLESON

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står