Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är det för likhet mellan fiskare och svampplockare?



Vad har fiskare och svampplockare gemensamt? Innan jag kommer så långt som till ett avslöjande ska jag berätta vilka faktorer som fått mig att fundera i dessa banor.

Olika omständigheter har gjort att jag hamnat i lag med skickliga och ivriga fiskare på senare tid. Trevligt folk och nästan lika galna som de golfare jag vanligen har umgåtts med de senaste 40 åren. I början av juli fick jag först en gös på två kg första kvällen och en gädda på knappt fyra kg andra kvällen. Spänningen när man känner motståndet i spöet och väntar på vad som ska dyka upp ur djupet är oemotståndlig. Ungefär som att slå HIO på golfbanan utan att ta till överord. Fångstplats var en av de fina sjöarna i södra delen av vårt vackra län. Under mina yngre år på Vättern fick jag aldrig någon fisk så min inställning till fiske var skeptisk.


Eftersom jag är den jag är med 35 år på olika tidningar börjar jag fundera på varför länets största tidning aldrig gjort något reportage som fisket i dessa fina sjöar. Där förekommer så mycket annat skit om hembygdsfester, fagning av blomsterängar och propaganda för vegetarisk mat så ett fiskereportage med vackra bilder skulle sitta fint.

Men något gnagde i bakhuvudet. Jag gör väl inte bort mig bland mina nyfunna vänner om jag tipsar min gamle arbetsgivare? Vill man verkligen ha konkurrens om de stora välsmakande firrarna vars filé kostar 349 kr kilot på City Gross? Bäst att gå försiktigt fram. Jag kan de sociala koderna i golfen men hur är det bland sportfiskare? En rookie vill inte göra bort sig och bli kölhalad.

Jag kontaktade kollegan Roger Stark som rensat S:t Annas skärgård på abborre och gädda i snart 40 år. Han bekräftade mina farhågor.

”Ja, just gösfiske är nästan hemligt. Jag hade fisketävling i EK i 25 år. Först abborre, gädda och gös. Fick inte anmälningar om gös just för att platserna var hemliga!”

Gösfiskare är alltså lika sekreta som kantarellplockare. De senare skryter med sina fynd, lägger ut gulingarna på Facebook, men skär hellre av sig tungan än avslöjar var de hittat läckerheterna.
Så gott folk. De här bilderna på en vacker fisk och dess inte lika vackra baneman är unika. Det dröjer innan ni ser något liknande igen. Håll till godo!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och