Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är det för likhet mellan fiskare och svampplockare?Vad har fiskare och svampplockare gemensamt? Innan jag kommer så långt som till ett avslöjande ska jag berätta vilka faktorer som fått mig att fundera i dessa banor.

Olika omständigheter har gjort att jag hamnat i lag med skickliga och ivriga fiskare på senare tid. Trevligt folk och nästan lika galna som de golfare jag vanligen har umgåtts med de senaste 40 åren. I början av juli fick jag först en gös på två kg första kvällen och en gädda på knappt fyra kg andra kvällen. Spänningen när man känner motståndet i spöet och väntar på vad som ska dyka upp ur djupet är oemotståndlig. Ungefär som att slå HIO på golfbanan utan att ta till överord. Fångstplats var en av de fina sjöarna i södra delen av vårt vackra län. Under mina yngre år på Vättern fick jag aldrig någon fisk så min inställning till fiske var skeptisk.


Eftersom jag är den jag är med 35 år på olika tidningar börjar jag fundera på varför länets största tidning aldrig gjort något reportage som fisket i dessa fina sjöar. Där förekommer så mycket annat skit om hembygdsfester, fagning av blomsterängar och propaganda för vegetarisk mat så ett fiskereportage med vackra bilder skulle sitta fint.

Men något gnagde i bakhuvudet. Jag gör väl inte bort mig bland mina nyfunna vänner om jag tipsar min gamle arbetsgivare? Vill man verkligen ha konkurrens om de stora välsmakande firrarna vars filé kostar 349 kr kilot på City Gross? Bäst att gå försiktigt fram. Jag kan de sociala koderna i golfen men hur är det bland sportfiskare? En rookie vill inte göra bort sig och bli kölhalad.

Jag kontaktade kollegan Roger Stark som rensat S:t Annas skärgård på abborre och gädda i snart 40 år. Han bekräftade mina farhågor.

”Ja, just gösfiske är nästan hemligt. Jag hade fisketävling i EK i 25 år. Först abborre, gädda och gös. Fick inte anmälningar om gös just för att platserna var hemliga!”

Gösfiskare är alltså lika sekreta som kantarellplockare. De senare skryter med sina fynd, lägger ut gulingarna på Facebook, men skär hellre av sig tungan än avslöjar var de hittat läckerheterna.
Så gott folk. De här bilderna på en vacker fisk och dess inte lika vackra baneman är unika. Det dröjer innan ni ser något liknande igen. Håll till godo!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står