Fortsätt till huvudinnehåll

Efter torka kommer skyfallI väntan på nästa skyfall.

Egentligen borde detta inlägg illustreras med en sekvens ur en spagettivästern med Clintan. Ni vet en sån där som börjar med en närbild av en tistel i ökensanden till ljudet av Ennio Morricones suggestiva musik. Hetta, torka, frustande hästar och revolvermän med fingret på avtryckaren.

Torkan är på allas läppar. Bönderna är bekymrade, golfbaneägare sliter sitt hår liksom brunnsägare på landet och somliga kommuner har utfärdat bevattningsförbud. Så långt har det inte gått i Mjölby. Somliga tittar upp mot himlen och suckar djupt.

Men naturen tar och naturen ger. Tillåt mig att citera min egen blogg den 30 juli 2013.

”Skyfallet i torsdags slog hårt mot Toyota Material Handling/BT. Extrapersonal jobbar hårt för att sanera regnskadorna. Målet är att allt ska vara klart tills huvuddelen av arbetsstyrkan återkommer den 12 augusti. Enligt uppgift föll 42 mm regn på 20 minuter vilket uppfyller villkoren för ett 100-årsregn.”

42 mm på 20 minuter är väl lika mycket som fallit de senaste månaderna.

Den som kör på Svarvargatan har kanske noterat en stor damm mittemot den stora truckverkstaden. Den är konsekvensen av skyfallet för fyra år sedan. Nu är företaget bättre rustat för extrema regnväder.

Det är sådana tankar som korsar min arma skalle när jag går runt med vattenkannan på godset för att försöka rädda det som räddas kan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.