Fortsätt till huvudinnehåll

Betalt för gammal ost
Cecilia Stegö Chilò – Linköpingstjejen som var kulturminister i tolv dagar - gör en skarp vidräkning med svenska massmedier i dagens krönika i Corren. Medierna har förvandlat människor till insatsvaror i en upplevelseindustri som har allt mindre med traditionell journalistisk att göra. Hon tar SVT:s klumpiga behandling av Anna Holmlund under Idrottsgalan som ett riktigt dåligt exempel. Hon pekar ut Uppdrag Granskning och kvällstidningarna som andra klandervärda. Tung kritik från en höjdare som sysslat med det mesta inom svenskt samhällsliv även om statsrådskarriären blev kort.

Mycket av hennes kritik går att instämma i men jag misstänker att Stegö ger betalt för gammal ost. Det var ju medierna som indirekt såg till att hennes sejour som kulturminister i den nya borgerliga regeringen 2006 bara blev tolv dagar lång. Den 16 oktober avgick hon som kulturminister på grund av all medial uppmärksamhet och att hon blivit polisanmäld av Radiotjänst och Transport. Hon medgav i efterhand att hon aldrig betalat TV-licens förutom de två år familjen bodde i Tyskland. Licensskolket började som en ungdomsprotest eftersom hon ansåg att statlig television är fel i princip. Utnämningen av henne var kontroversiell eftersom hon lämnade Moderata redan 1995 som en protest för uteslutningen av EU-motståndaren Björn von der Esch.

Om vi går ännu längre tillbaka i tiden har Stegö faktiskt tillhört den andra förhatliga sidan. Som reporter på Svenska Dagbladet 1998 fällde hon en tolvtaggare i Stockholms finansborgarråd Mats Hulth (s) och hans flitiga bruk av stadens kontokort på huvudstadens bättre krogar. Han var så frikostig mot sig själv och sina polare att Sölve Conradsson i Motala framstod som en gärdsgårdslirare. Flera tidningar hakade på och det slutade med att Mats Hulth avgick. Här kan man tala om drev men det är ju 20 år sedan och Cecilia Stegö Chilò kanske har glömt? Hon är för övrigt inte den första som insett att växelbruk mellan journalistik och politik kan gynna karriären. Det har gått bra efter avslutad karriär inom journalistiken och hon är styrelseproffs i bland annat Saab AB och det är väl det finaste en f d Linköpingsbo kan uppnå.
                                                                      *

Nu till en lokal fråga i Mjölby. Banker är märkliga inrättningar. Först kör man bokstavligen ut kunderna på gatan till Bankomaterna och när systemet väl är etablerat plockar man bort de blåmålade lådorna. Vid årsskiftet försvann den vid Handelsbankens kontor på Kungsvägen och den 29 januari försvinner den vid Länsförsäkringars kontor på Kungsvägen 56. Återstår gör fyra kontantautomater: en vid järnvägsstationen, en utanför Swedbank vid torget, en i Gallerian och en vid Lundbyhallen.

Bankomat AB heter det gemensamt av bankerna ägda bolaget som sköter bankomaterna och det söker lokal för ett kontantcenter i Gallerian. Ja, vad väntar ni på? Det finns gott om lediga lokaler i varuhuset. Förresten kan du köpa utländsk valuta och göra utlandsbetalningar på Hallbergs Tobak så med lite god vilja kan man väl kalla Hallbergs för ett kontantcenter också?

Mjölby har fyra konventionella bankkontor med prydliga tjänstemän bakom disken som det går att prata med: Länsförsäkringar, Handelsbanken, Swedbank och Danske Bank. Hur länge det nu varar.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står