Fortsätt till huvudinnehåll

Rivstart för lägereldsprogram




Inkomstbringande ställe?


Bingolotto diskuteras just nu på sociala medier. Somliga håller på den sparkade programledaren Ingvar Oldsberg medan andra tycker att Rickard Olsson är ett bra val. De flesta spelare struntar i vem som leder programmet utan hoppas på tur och att kulorna rullar in. Jag föreslår ett program som gör livet surt för både Bingolotto och Postkodlotteriet.

I morse – i det där behagliga drömlandet – mellan sömn och vakenhet fick jag en strålande idé. (Ja, jag är inte blygsam när det gäller att betygsätta mig själv). Söndagskvällen inleds med ett trafikprogram i SVT 1. Det går ut på att lotta fram en person som får intäkterna från kommande veckas trafik- och parkeringsböter i en speciell kommun. Programmet har dagliga uppföljare där man ser hur kontot fylls på av dem som är för tajta på gasen eller parkerar fel. Spänningen hålls vid liv varje dag för att kulminera till Tipsextra och lördagsgroggen. Så rullar det på vecka efter vecka med avbrott för juli månad för då är det polisfritt i hela landet.

Östergötland har 13 kommuner och den som vinner Linköping eller Norrköping är att gratulera. Den som vinner i Söderköping eller Boxholm har inte lika kul för där finns varken trafik eller polis. Synd på att Boxholm är polisfritt för annars kulle Långe Syna var ett utmärkt ställe för fartkontroller för att inte tala om 32:an vid Dalstorp där jag själv lade 1 300 spänn för några år sedan. Programmet kan också få spin-offeffekter. I Motala kan ytterligare en vinnare erhålla tio procent av intäkterna från BRON.
 
Tio procent räcker det?
Det är inget som hindrar att vinnaren rör sig på gator och torg eller posterar sig vid strategiska platser och rapporterar trafiksyndare till polisen. Visst skulle det röra om i grytan.

Programmet kommer att väcka uppståndelse och vinnaren blir en kändis. Tidningarna slåss om att få intervjua vinnaren om hans/hennes hobbyer som knyppling, bilmekande och trädgårdsskötsel. Bankerna hakar på och levererar placeringstips på börsen. Volvo kanske?

Vad ska programmet heta? Trafikkarusellen, Start o Stop eller Rivstarten? Jag håller på det sistnämnda. Vem ska leda programmet? En omstart för Ingvar Oldsberg eller Martin Timell? Nja, jag tror Bosse Bildoktorn från Vetlanda är den som ska snurra på hjulet. Hans trivsamma småländska dialekt och ödmjuka framtoning går hem i stugorna. Inget hindrar arrangörerna från att lägga in traditionell trafikpropaganda typ don´t drink and drive.

Rivstarten blir ett lägereldsprogram som inte skådats i detta land sedan Lennart Hylands dagar. Ingen tvekan om vad som dominerar snacket på förmiddagskaffet på jobbet en måndag.

Du har förstås räknat ut att detta är fria fantasier. Men kombinationen av stora pengar och TV är oemotståndlig i en galen värld. Kom ihåg var du läste det först.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och