Fortsätt till huvudinnehåll

Inga nyheter är goda nyheter
Ingen samhällsintresserad har kunnat undvika den hätska och stundtals olustiga debatten om nedläggningen av Godegårds skola. Det verkar som om det dåliga förhållandet mellan befolkningen i Motala kommuns norra delar och kommunledningen är cementerat.

Hur är det ställt i Mjölby kommun som har landsbygdsskolor i Västra Harg, Veta, Normlösa och Väderstad? Jag vände mig till utbildningsnämndens ordförande Jennifer Myrén och fick ett rakt svar.
”Det finns för närvarande inga planer på nedläggning av någon landsbygdsskola”.
Och hur ser framtiden ut? I Mantorp ingår Veta, Västra Harg, Sya och Normlösa där har vi för närvarande 546 barn folkbokförda i åldern 0-5 år varav 29 i Västra Harg, 105 i Sya-Spångsholm och 45 i Normlösa. I Väderstad finns det 99 barn folkbokförda i åldern 0-5 år.

Ingen fara på taket alltså. Inga nyheter är ibland goda nyheter.

Från början av 2000-talet minns jag en debatt om Västra Hargs skola men det handlade inte om nedläggning utan om en ombyggnad. Föräldrarna i trakten protesterade mot att ombyggnaden blev för dyr och att en lokalt förankrad byggmästare kunde utföra den till ett lägre pris. Jag minns att vissa fullmäktigeledamöter var förundrade över föräldrarnas inställning men det blev som utbildningsnämnden ville. Skolan lever kvar i högönsklig välmåga.
        
                                                                                                  

På tal om skolor så besökte jag Klämmestorpshallen i helgen för en innebandyturnering. Och slogs av hur trångt det är på läktaren. Två mycket smala stolsrader med stor risk för att trampa övrig publik på tårna vid passage Ber så här i efterhand om ursäkt för de ömma tår jag åstadkom. Det är alltså inte bara de skymmande stolparna som retar besökarna. Svårt att ta in att här har Mantorps handbollslag spelat i näst högsta serien. Fast att gå så långt som till att påstå att hallen har DDR-känsla, som en anhörig påstått, är att gå för långt.

Under alla år jag bevakade kommunpolitiken i Mjölby kommun kritiserade fp-duon Jim Kellander och Carina Johansson det styrande partiet för att ingen ombyggnad gjordes. Nu har S+C+KD lovat en ny hall inom ett par år. Helt rätt att satsa på den del av kommunen som växer snabbast. Bland åskådarna på innebandyn syntes Linköpings främsta politiker Kristina Edlund (s). Kanske kan den lilla grannkommunen i sydväst be stora, starka Kråkvinkel om ett finansiellt bidrag..?

Glädjande att se att hockeyrinken på Klämman utnyttjades av skridskoåkare i alla åldrar. Små barn på ostadiga ben, farsor på hockeyrör och mammor med varm choklad och nybakade bullar.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.