Fortsätt till huvudinnehåll

Inga nyheter är goda nyheter




Ingen samhällsintresserad har kunnat undvika den hätska och stundtals olustiga debatten om nedläggningen av Godegårds skola. Det verkar som om det dåliga förhållandet mellan befolkningen i Motala kommuns norra delar och kommunledningen är cementerat.

Hur är det ställt i Mjölby kommun som har landsbygdsskolor i Västra Harg, Veta, Normlösa och Väderstad? Jag vände mig till utbildningsnämndens ordförande Jennifer Myrén och fick ett rakt svar.
”Det finns för närvarande inga planer på nedläggning av någon landsbygdsskola”.
Och hur ser framtiden ut? I Mantorp ingår Veta, Västra Harg, Sya och Normlösa där har vi för närvarande 546 barn folkbokförda i åldern 0-5 år varav 29 i Västra Harg, 105 i Sya-Spångsholm och 45 i Normlösa. I Väderstad finns det 99 barn folkbokförda i åldern 0-5 år.

Ingen fara på taket alltså. Inga nyheter är ibland goda nyheter.

Från början av 2000-talet minns jag en debatt om Västra Hargs skola men det handlade inte om nedläggning utan om en ombyggnad. Föräldrarna i trakten protesterade mot att ombyggnaden blev för dyr och att en lokalt förankrad byggmästare kunde utföra den till ett lägre pris. Jag minns att vissa fullmäktigeledamöter var förundrade över föräldrarnas inställning men det blev som utbildningsnämnden ville. Skolan lever kvar i högönsklig välmåga.
        
                                                                                                  

På tal om skolor så besökte jag Klämmestorpshallen i helgen för en innebandyturnering. Och slogs av hur trångt det är på läktaren. Två mycket smala stolsrader med stor risk för att trampa övrig publik på tårna vid passage Ber så här i efterhand om ursäkt för de ömma tår jag åstadkom. Det är alltså inte bara de skymmande stolparna som retar besökarna. Svårt att ta in att här har Mantorps handbollslag spelat i näst högsta serien. Fast att gå så långt som till att påstå att hallen har DDR-känsla, som en anhörig påstått, är att gå för långt.

Under alla år jag bevakade kommunpolitiken i Mjölby kommun kritiserade fp-duon Jim Kellander och Carina Johansson det styrande partiet för att ingen ombyggnad gjordes. Nu har S+C+KD lovat en ny hall inom ett par år. Helt rätt att satsa på den del av kommunen som växer snabbast. Bland åskådarna på innebandyn syntes Linköpings främsta politiker Kristina Edlund (s). Kanske kan den lilla grannkommunen i sydväst be stora, starka Kråkvinkel om ett finansiellt bidrag..?

Glädjande att se att hockeyrinken på Klämman utnyttjades av skridskoåkare i alla åldrar. Små barn på ostadiga ben, farsor på hockeyrör och mammor med varm choklad och nybakade bullar.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och