Fortsätt till huvudinnehåll

Ett liberalt näste
Om Mjölby röstade som Mantorp skulle Liberalerna vara kommunens näst största parti. Medan de stora grabbarna och tjejerna diskuterar om regeringsmakten inskränker jag mig till att granska den egna kommunens röstsiffror.

Så här ser Liberalernas  resultat i kommunfullmäktigevalet ut,

Viby: 27,8% (+10,3) och största parti i valkretsen.

Veta: 24,7% (+7,5) och näst största parti

Mantorps centrum: 25,2% (+9,6) och näst största parti.

Mer än var fjärde väljare i Mantorp röstar alltså på Liberalerna. Ett liberalt näste om man så vill. Men för hela Mjölby kommun ser partiets siffror annorlunda ut. 9,5 procent av de avgivna röster vilket är två procentenheter bättre än 2014.

Varför ser det ut så här i kommunens snabbast växande del? Valledaren Tobias Josefsson framhåller Kristin Kellanders entusiastiska arbete som största orsak men jag anser att grunden lades av Jim Kellander och Carina Johansson sedan slutet av 1900-talet. Jim var för övrigt fullmäktiges ordförande 2006-2010.

Först står det, sen går det ... men det är inte Enköpingståge
 Gårdagens valresultat kan orsaka stora förändringar på de högsta posterna i stadshuset. Socialdemokraterna backar 6,1 procentenheter men är ändå största parti med 30.6 procent.
Moderaterna backar något medan Sverigedemokraterna rycker fram precis som i övriga delar av landet. Om Alliansen återuppstår som den såg ut åren 2006-2010 blir den störst och då blir rookien Lars-Åke Pettersson troligen den som svingar klubban i kommunstyrelsen de närmaste fyra åren.

Den nuvarande majoriteten med S+C+KD+MP når bara upp till 21 mandat (kommunfullmäktige har 45 mandat). Inte heller Alliansen i dess gamla form får egen majoritet. SD är en stor vågmästare med åtta mandat (16,2 procent).

Men innan den feta damen sjunger ska vi se om inte S-veteranen Jörgen Oskarsson har ett ess i rockärmen att spela ut. Han antydde i Corren för ett par veckor sedan att Socialdemokraterna har en plan B. Liberalernas Curt Karlsson tror på en majoritet bestående av S och M. Sensationellt men inte orimligt.

Det kanske tar ett par veckor att skingra krutröken. Den som ändå var en fluga på väggen i Stadshusets många sammanträdesrum.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"