Fortsätt till huvudinnehåll

Mediernas nya gunstling




Massmedierna tävlar numera om att strö superlativer över Mjölby kommun. Den senaste i raden är Östgötarna (Länsförsäkringar Östgöta är utgivare) som berömmer befolkningsutvecklingen och framförallt bygget av Svartå strand. Mjölby – lägligast i länet är rubriken på den ledande artikeln och på annan plats skriver Frida Bjerkefors, privatmarknadschef på Mjölbykontoret, om vilken trygg och säker plats Mjölby är att växa upp på.

Den som inte varit med tidigare kan ju tro att punkthusen och villorna på Svartå strand vuxit upp ur tomma intet men jag vet att den nya stadsdelen är resultatet av ett envist och tålmodigt arbete som dåvarande kommunledning (läs Jörgen Oskarsson och Henry Jansson) inledde de första åren av 2000-talet genom att köpa fastigheter i det sunkiga f d industriområdet. Kommunalrådet Oskarsson var klar över att Mjölby skulle dra nytta av närheten till Linköping och dess arbetsmarknad.

Först 2007 presenterades de första planerna på bostadsbebyggelse och det tog alltså nio år från ax till limpa inbegripet en rad överklaganden om en viss tomt som var granne med ICA. Stadsplanering är en sport för tålmodiga.

Mycket annat positivt hände under 2000-talets första decennium. Bygget av Resecentrum, bygget av Lundbybadet och villabyggnation i Mantorp och på Sörby är andra delar av denna framgångsrika mix. Ska inte glömma Skänninge Idrottspark omvandling i samband med bygget av dubbelspåret.Toyota Material Handling (BT) och Väderstadsverkens positiva utveckling inte att förglömma.

Är då allt frid och fröjd i Mjölby numera? Nej, centrumhandelns problem och kommunens framtvingade köp av tynande Galleria Kvarnen nämns inte med ett ord. Var och en gör sitt utsnitt av verkligheten.

Så positivt har det inte alltid varit. När jag i min gröna ungdom – det handlade om 60-talet och Motala Folkets Park - kunde man höra ”är du inte klok eller kommer du från Mjölby” om någon råkade knuffa till ett annat par. I bästa fall slutade det med enbart munhuggning och i sämsta fall med blodvite bakom knuten, näsblod och röda fläckar på det ljusa svepet.

Övriga östgötars uppfattning om Mjölby var inte hög och frågan var om Mjölbybornas självbild var så mycket högre. Mjölby var en järnvägsknut där lokförare och konduktörer bytte uniform mellan resorna. Punkt slut, kom inte hit och stick upp!

Idag finns det anledning för Mjölbyborna att hålla huvudet högt och blicken riktad rakt framåt även om det saknas medeltida slott, kilometerlånga sandstränder, tjusiga skärgårdsöar, universitet och domkyrka. Fast vi har en ruggigt bra golfbana.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och