Fortsätt till huvudinnehåll

Mellan lyxvillor och soptipp


 
Vackra vita villor i väst ...
Vi står på tee till första hålet på hedbanan i Motala. Bred fairway – säkert 60-70 meter – det sluttar neråt och en stor green. Ett hyggligt utslag och det finns en god chans att rulla in på två.

Inledningshålet är karakteristiskt för denna niohålsslinga. Breda fairways, stora fairwaybunkrar och stora ondulerade greener. Den som är bra på långa puttar har en klar fördel. Förre tourspelaren och TV-kommentatorn Pierre Fulke har designat slingan. De nio hålen har en stor likhet med Grönhögen på Öland som också bär Fulkes signatur. Den som inte klarar att hålla sig på fairway straffas hårt i den knähöga ruffen.

Pierre Fulke har jobbat mycket med ”false front”. Det betyder att han placerat bunkrar cirka 20 meter framför green men på håll ser det ut som en greenbunker. Inspelet blir ofta för kort och framme vid green konstaterar du att skulle tagit en klubba till. Så ser det ofta ut på Ekerums 36-hålare.

På sexans green drabbas man av en absurd känsla. I öster syns avfallsberget på Tuddarp, deponi heter det visst på fackspråk, och på motsatta sidan de vita lyxvillorna på Södra Freberga. Mellan soptipp och lyxvillor om man vill spetsa till det lite.
 
... och soptippen i öst.
Jag gillar den här slingan men förstår att det blir svårspelat när sydvästen från Vättern ligger på. Av vilken anledning klubbledningen gjort denna slinga till pay-and-play bana förstår jag inte. Den håller högre klass än den gamla 18-hålsslingan.

Jag bad en mångårig medlem kommentera mitt påstående och hans svar kommer här:
”Den är bäst vår/höst men den gamla banan har aldrig haft bättre greener än i år, vilket är den duktiga personalens förtjänst. Sedan är det så att greenerna är väldigt olika gamla/heden .Som greenfeegäst är heden ”enklare”, våra sista fem hål på gamla banan är nog svårast i Sverige.  Mycket upp och ner och du är TRÖTT!”.

Men i Motala finns det väl inga individer med konditionsproblem? Så många som åker Vätternrundan.

Vänster eller höger på söndag? Själv föredrar jag att putta i centrum av koppen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och