Fortsätt till huvudinnehåll

Krama kulorna ur annonsmarknaden



Det var någon gång i natt vid den vanliga kisspausen som det slog mig att Corren inte har kommit ut med någon hockeybilaga i höst. Gick och lade mig igen och i bakhuvudet började några formuleringar snurra om att hockeyn i residensstaden inte är kommersiellt intressant längre för de tidigare årens bilagor var fyllda av bilannonser från främst en Volvoåterförsäljare.

Men när jag gick ut till brevlådan några timmar senare låg den där. En 34-sidig bilaga med 17 helsidor annonser. En tung sten föll från mitt hjärta. Det var nästan som vanligt men den här gången hade Rejmes fått sällskap av andra bilfirmor samt några andra manligt dominerade branscher. Saab Arena är fortfarande en plats där affärsmän i mörk kavaj utan slips kan fortsätta prata just affärer. Nostalgi präglade det redaktionella innehållet och åtskilliga gamla stjärnor och bänknötare fick komma till tals. De är flitiga vid tangentbordet gossarna och flickorna på sporten.

Hockeyn är välkommen även om det är tidigt på hösten. Diskussionens vågar går höga på Facebook och var och en har sina egna favoritlag. Kreativiteten är stor särskilt när det gäller att bortförklara nederlagen. I min bekantskapskrets finns det många anhängare av Frölunda, HV 71, Leksand och Brynäs, till och med någon förvirrad släkting på östra kanten av länet som håller på Vita Hästen. Som LHC-anhängare är jag något handikappad när jag diskuterar med de fyra första. De är snabba att påpeka att LHC inte vunnit något. Svårt att säga emot, hrm. Invektiven viner genom cyberspace och särskilt engagerad är diskussionen på lördagskvällar av någon anledning.

Hur går det? En slutspelsplats är det bästa jag kan tänka mig. En SM-vinst är lika trolig som att IFK Motala vinner elitserien i bandy. Lättare att vinna annonsmarknaden i Linköping än att vinna SM-guld.

Fast innan vi går in i slutspelsspekulationer ska allsvenskan i fotboll spelas klart. LHC-Timrå får ursäkta men helgens höjdpunkt är Norrköping-AIK på Parken. Sista chansen för Snoka att hänga på i guldstriden. Förhoppningar finns men det verkar som om anfallsspelet gått i baklås. På söndag eftermiddag har vi svaret.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och