Fortsätt till huvudinnehåll

Sven-Arne Selling död: "Det finns inga genvägar i simning"Sven-Arne Selling, Motalas framgångsrikaste idrottsledare är död. Han blev 76 år.
Våra vägar korsades då och då men det var först till 70-årsdagen som vi fick tillfälle att språkas vid en god stund i hans prydliga lägenhet i Gamla stan.

Det främsta intrycket var hans noggrannhet och flit. Rekordnoteringar och träningsdagböcker fanns nära till hands i välfyllda pärmar. Inte mycket lämnades åt slumpen.
Han berättade att hans yrkesambition som ung var att bli dykare och det var i flottan som detta skulle realiseras. Men han skadade knät i en handbollsmatch så det blev sjukvårdsutbildning i stället. Utbildningen till badmästare var då redan genomförd.

-Jag hade anbud att bli stamanställd militär och det kunde mycket väl blivit så om jag inte fått jobb som badmästare i Karlskoga 1964. Sen blev jag förstås tränare i ortens simsällskap och vi nådde stora framgångar på juniorsidan.

Sex år senare gick flyttlasset hem till Motala och Sven-Arne blev den nyöppnade simhallens första chef och två år senare också på Mariebergsbadet. MSS var förstås inte sena att ta den förlorade sonens tjänster i anspråk.

Han utvecklade Motalamodellen och MSS blev en av landets ledande simklubbar. Förutom styvsonen Anders Holmertz fanns Pelle Holmertz (OS-silver 1980), Mikael Holmertz, Henrik Leek, Ann Pettersson, Anne-Charlotte Brodén, Åsa Bloom och Linda Erlandsson i ”stallet”. Idel landslagssimmare, SM-vinnare och internationellt meriterade simmare allesammans. Totalt 120 nationella mästerskap var 40 för seniorer och 80 bland juniorer och ungdomar.

Vad var då Motalamodellen? Jo, en träningsmodell baserad på många meter och uthållighet med träningspass på 10 000 meter per gång varvat med fartpass på 6 000 meter. Det finns ingen genväg till framgångar i simning utan det är hård och målmedveten träning som ger varaktiga resultat, konstaterade Sven-Arne.

I takt med adepternas framgångar fick Sven-Arne Selling förtroendet som landslagstränare i 25 år. Vid ett par tillfällen var han erbjuden att bli förbundskapten men tackade nej. Han var också påtänkt som förbundskapten i Skottland men föll på mållinjen. Det beklagade han för där fanns goda förutsättningar att bygga något riktigt konkurrenskraftigt.

Av alla segrar och medaljer, vilka mindes han bäst?
-Anders EM-gul 1987, två VM-guld 1993-94 och OS-silver. Jag tränade laget på 4 x 200 meter frisim som sensationellt tog OS-silver i Barcelona 1992 med Anders och Lars Frölander på de två sista sträckorna. Största delen av uppladdningen utfördes hemma i Mariebergsbadet.

Men det grämde Sven-Arne att det inte var rent spel i bassängen och syftar därmed på den doping som östeuropeiska länder sysslade med under slutet av 1900-talet och som lade sig som en våt filt över sporten.

För 19 år sedan slutade Sven-Arne som simtränare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.