Fortsätt till huvudinnehåll

Sven-Arne Selling död: "Det finns inga genvägar i simning"



Sven-Arne Selling, Motalas framgångsrikaste idrottsledare är död. Han blev 76 år.
Våra vägar korsades då och då men det var först till 70-årsdagen som vi fick tillfälle att språkas vid en god stund i hans prydliga lägenhet i Gamla stan.

Det främsta intrycket var hans noggrannhet och flit. Rekordnoteringar och träningsdagböcker fanns nära till hands i välfyllda pärmar. Inte mycket lämnades åt slumpen.
Han berättade att hans yrkesambition som ung var att bli dykare och det var i flottan som detta skulle realiseras. Men han skadade knät i en handbollsmatch så det blev sjukvårdsutbildning i stället. Utbildningen till badmästare var då redan genomförd.

-Jag hade anbud att bli stamanställd militär och det kunde mycket väl blivit så om jag inte fått jobb som badmästare i Karlskoga 1964. Sen blev jag förstås tränare i ortens simsällskap och vi nådde stora framgångar på juniorsidan.

Sex år senare gick flyttlasset hem till Motala och Sven-Arne blev den nyöppnade simhallens första chef och två år senare också på Mariebergsbadet. MSS var förstås inte sena att ta den förlorade sonens tjänster i anspråk.

Han utvecklade Motalamodellen och MSS blev en av landets ledande simklubbar. Förutom styvsonen Anders Holmertz fanns Pelle Holmertz (OS-silver 1980), Mikael Holmertz, Henrik Leek, Ann Pettersson, Anne-Charlotte Brodén, Åsa Bloom och Linda Erlandsson i ”stallet”. Idel landslagssimmare, SM-vinnare och internationellt meriterade simmare allesammans. Totalt 120 nationella mästerskap var 40 för seniorer och 80 bland juniorer och ungdomar.

Vad var då Motalamodellen? Jo, en träningsmodell baserad på många meter och uthållighet med träningspass på 10 000 meter per gång varvat med fartpass på 6 000 meter. Det finns ingen genväg till framgångar i simning utan det är hård och målmedveten träning som ger varaktiga resultat, konstaterade Sven-Arne.

I takt med adepternas framgångar fick Sven-Arne Selling förtroendet som landslagstränare i 25 år. Vid ett par tillfällen var han erbjuden att bli förbundskapten men tackade nej. Han var också påtänkt som förbundskapten i Skottland men föll på mållinjen. Det beklagade han för där fanns goda förutsättningar att bygga något riktigt konkurrenskraftigt.

Av alla segrar och medaljer, vilka mindes han bäst?
-Anders EM-gul 1987, två VM-guld 1993-94 och OS-silver. Jag tränade laget på 4 x 200 meter frisim som sensationellt tog OS-silver i Barcelona 1992 med Anders och Lars Frölander på de två sista sträckorna. Största delen av uppladdningen utfördes hemma i Mariebergsbadet.

Men det grämde Sven-Arne att det inte var rent spel i bassängen och syftar därmed på den doping som östeuropeiska länder sysslade med under slutet av 1900-talet och som lade sig som en våt filt över sporten.

För 19 år sedan slutade Sven-Arne som simtränare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och