Fortsätt till huvudinnehåll

Grönare gräs i Rök
Den blå betonghästen på Boets skolgård hittar grönare gräs i Rök. Anledningen är att Boets skola är nedlagd sedan ett par år och Ödeshögs styrande tycker att den passar bättre i Rök eftersom skolan där fått nya lokaler. Alla barnen i kommunens norra delar gör förmodligen vågen.

Nu ska jag berätta om hur det gick till när hästen kom till för cirka tio år sedan. Men först en beskrivning av tiden och tidsandan.


Det första decenniet på 2000-talet var EU-projektens förlovade tid. Aktiviteten i bygdegårdar och församlingshem ökade. Kommittéer bildades, kaffe koktes, protokoll skrevs och överallt utlovades EU-pengar. Den som inte fick plats i någon kommitté nätverkade. Vid högtidliga tillfällen dök självaste landshövding Björn Eriksson upp och delade ut en klapp på huvudet. Det var en härlig tid och stämningen var lika hög som på ett Maranamöte. Hur många projekt som realiserades minns jag inte och förmodligen ingen annan heller, men den lilla blå hästen hamnade på Boets skolgård.

”Trodde det handlade
om en riktig ponny”

En konstnär i trakten fick idén efter att ha studerat barnen på skolgården. Pojkarna spelade landhockey eller fotboll medan flickorna mest stod och pratade med varandra, var hennes slutsats. Flickorna borde ha något att sysselsätta sig med tänkte konstnären och grunnade vidare. Flickor tycker om hästsport och så var idén om betonghästen född. Jag minns inget belopp men det var minst femsiffriga belopp som spenderades på den orörliga kusen. Jag skrev en kort tvåspaltare utan kommentarer och saken föll i glömska. Jag vet att jag tänkte att jag hoppas slippa närvara vid invigningen.

Efter någon vecka ringde dock en sansad man från Ödeshög och frågade om han utsatts för ett skämt. ”Jag trodde det handlade om en riktig ponny i ett stall på skolgården”, sa han. Det trodde jag också när jag läste rubriken på beslutet, svarade jag. Han tyckte hela idén var komplett vansinne och ville jag att skulle gå vidare med en kritisk artikel. Men jag orkade inte.

Kanske är gräset grönare i Rök än i Boet. Den lilla blå är väl musklad men ställer inte upp i Elitloppet. Lite svårt med en mankhöjd på 50 cm.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"