Fortsätt till huvudinnehåll

Daniel från Mantorp i hetluftenMantorpsdomaren Daniel Gustavsson blev högst ofrivilligt huvudpersonen i söndagsmatchen mellan Hammarby-Kalmar FF på Tele 2 Arena. Han vinkade av ett segermål för offside och Hammarbys avbytare Vladimir Rodi´c  blev skogstokig och jagade Gustavsson på kanten.

Det hjälpte inte att TV-repriserna visade att Daniels beslut var korrekt. Rodic och hemmapubliken (en sekt?) krävde Gustavssons huvud på ett fat. Huvuddomaren Mohammed al-Hakim var allvarligt oroad över sin assisterande domares  säkerhet.

Jag gjorde en intervju med Daniel inför hans 40-årsdag för två år sedan. En målmedveten, välutbildad och seriös man som också är jurist till professionen. Han började döma ungdomsfotboll som ung.

-Under studieåren i Stockholm åkte jag hem varje helg under säsongen för att döma matcher i gärdesgårdsserien. Jag minns att min första match var Mantorps P 8-lag mot Degerön-Godegård på gamla Idrottsparken i Mantorp.

Daniel hade inte en tanke på att domarskapet skulle sluta i fotbollens finrum. Karriären och målsättningen har avancerat steg för steg.

-Jag tyckte det var stort att döma div II i Gullringen för att inte tala om premiären i superettan och senare allsvenskan, minns Daniel.

Du har ett ansvarsfyllt arbete på Kriminalvårdsstyrelsen, du är småbarnsförälder och flackar jorden runt som domare. Hur får du livspusslet att gå runt?

-Tack vare en förstående sambo och arbetsgivare. Men det händer att jag får använda en och annan helg på vintern för arbetet. Det underlättar förstås att en del kan utföras i hemmet.

Daniel lever på samma villkor som en elitidrottsman. Träning i stort sett varje dag, måttligt med mat och dryck och ordentligt med sömn. På Klämmestorp blir det många ensamma intervallpass för att hålla snabbheten och konditionen vid liv.

Daniel har dömt i nästan alla stora arenor i Europa. Tyskland, England, Turkiet, Spanien, Saudiarabien och Dubai.

Anekdoterna flödar om kända tränare och spelare. Som fjärdedomare placerad mellan tränarna får han höra ett och annat som inte är lämpat för barnaöron men giftpilarna upphör kort efter slutsignalen. Tonläget hos de allsvenska bänkarna kan också vara högt. Somliga lag utmärker sig mer än andra i det verbala kriget.

Hinner man som assisterande domare njuta av en välspelad match?
-Absolut även om man främst är fokuserad på att utföra sitt domarjobb så påverkas man av stämningen och matchkvalitén.
Om tre år faller du för åldersstrecket som elitdomare. Hur tänker du inför det?
-      -   Visst kan pressen kännas övermäktig ibland. Det är jobbigt att ha storstjärnor i ena örat och världstränare i det andra. Men när de internationella uppdragen upphör kommer jag att sakna dem. Att befinna sig i händelsernas centrum inför 70 000 åskådare som i en CHL-match i Dortmund är en vanebildande drog. Jag får ståpäls när jag hör hymnen.
Daniel gav ett överraskande svar på frågan vad han gör om tio år.
-Jobbar på kriminalvårdsstyrelsen, dömer fotboll på lägre nivå och är ledare för Kalles lag i Mantorps FF. Spelar fler golfrundor än idag och kanske jag har tagit tränarlicens och kör travlopp.
Idrottsintresset är grundmurat och har man tillbringat det mesta av sin levnadstid i travmetropolen Mantorp sätter det sina spår.


-

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"