Fortsätt till huvudinnehåll

Daniel från Mantorp i hetluften



Mantorpsdomaren Daniel Gustavsson blev högst ofrivilligt huvudpersonen i söndagsmatchen mellan Hammarby-Kalmar FF på Tele 2 Arena. Han vinkade av ett segermål för offside och Hammarbys avbytare Vladimir Rodi´c  blev skogstokig och jagade Gustavsson på kanten.

Det hjälpte inte att TV-repriserna visade att Daniels beslut var korrekt. Rodic och hemmapubliken (en sekt?) krävde Gustavssons huvud på ett fat. Huvuddomaren Mohammed al-Hakim var allvarligt oroad över sin assisterande domares  säkerhet.

Jag gjorde en intervju med Daniel inför hans 40-årsdag för två år sedan. En målmedveten, välutbildad och seriös man som också är jurist till professionen. Han började döma ungdomsfotboll som ung.

-Under studieåren i Stockholm åkte jag hem varje helg under säsongen för att döma matcher i gärdesgårdsserien. Jag minns att min första match var Mantorps P 8-lag mot Degerön-Godegård på gamla Idrottsparken i Mantorp.

Daniel hade inte en tanke på att domarskapet skulle sluta i fotbollens finrum. Karriären och målsättningen har avancerat steg för steg.

-Jag tyckte det var stort att döma div II i Gullringen för att inte tala om premiären i superettan och senare allsvenskan, minns Daniel.

Du har ett ansvarsfyllt arbete på Kriminalvårdsstyrelsen, du är småbarnsförälder och flackar jorden runt som domare. Hur får du livspusslet att gå runt?

-Tack vare en förstående sambo och arbetsgivare. Men det händer att jag får använda en och annan helg på vintern för arbetet. Det underlättar förstås att en del kan utföras i hemmet.

Daniel lever på samma villkor som en elitidrottsman. Träning i stort sett varje dag, måttligt med mat och dryck och ordentligt med sömn. På Klämmestorp blir det många ensamma intervallpass för att hålla snabbheten och konditionen vid liv.

Daniel har dömt i nästan alla stora arenor i Europa. Tyskland, England, Turkiet, Spanien, Saudiarabien och Dubai.

Anekdoterna flödar om kända tränare och spelare. Som fjärdedomare placerad mellan tränarna får han höra ett och annat som inte är lämpat för barnaöron men giftpilarna upphör kort efter slutsignalen. Tonläget hos de allsvenska bänkarna kan också vara högt. Somliga lag utmärker sig mer än andra i det verbala kriget.

Hinner man som assisterande domare njuta av en välspelad match?
-Absolut även om man främst är fokuserad på att utföra sitt domarjobb så påverkas man av stämningen och matchkvalitén.
Om tre år faller du för åldersstrecket som elitdomare. Hur tänker du inför det?
-      -   Visst kan pressen kännas övermäktig ibland. Det är jobbigt att ha storstjärnor i ena örat och världstränare i det andra. Men när de internationella uppdragen upphör kommer jag att sakna dem. Att befinna sig i händelsernas centrum inför 70 000 åskådare som i en CHL-match i Dortmund är en vanebildande drog. Jag får ståpäls när jag hör hymnen.
Daniel gav ett överraskande svar på frågan vad han gör om tio år.
-Jobbar på kriminalvårdsstyrelsen, dömer fotboll på lägre nivå och är ledare för Kalles lag i Mantorps FF. Spelar fler golfrundor än idag och kanske jag har tagit tränarlicens och kör travlopp.
Idrottsintresset är grundmurat och har man tillbringat det mesta av sin levnadstid i travmetropolen Mantorp sätter det sina spår.


-

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom