Fortsätt till huvudinnehåll

En kronisk åkomma



Bläddrade en stund i gamla böcker från min tid som sportjournalist och fastnade för denna artikel från Idrottsboken 1970. Verner Persson har skrivit om elitklubbarnas dåliga ekonomi. Jag vet inte om ingressen syns på bilden men Persson skriver att AIK är ruinerat, Södertälje går 50 000 back, Modo 40 000 och Mora 30 000 kr.

Måste det vara så dyrt att driva ishockey och vad är det som kostar frågar redaktör Persson. Känns tongångarna igen? Taskig ekonomi är en tydligen en kronisk åkomma i branschen. På den punkten har inget förändrats på ett halvt sekel. 50 000 kr 1970 motsvarar 399 669 kr i februari 2019. (Prisjämföraren SCB),

Brunhages idrottsböcker på den tiden var faktaspäckade kolosser med redovisning av resultat och målskyttar ända ner i div IV. Succé-VM 1969 på Hovet där Sverige tog silvret och förbundet fick ett netto på en miljon kr får ett stort utrymme även om den dramatiska matchen mellan Tjeckoslovakien och Sovjetunionen tonas ner. Det var första gången länderna möttes efter Sovjets invasion av Tjeckoslovakien i augusti 1968 och det var fullt tryck i hallen kan jag lova när backen Josef Cerny slog in segermålet. Spelarna lämnade isen utan att skaka hand. Jag var på plats denna fredag i mars 1969 och det är en av mitt livs största idrottsupplevelser. Men någon vecka senare stod Sovjet med guldmedaljerna i handen som vanligt och Tjeckoslovakien tog brons.

Vad hände på hemmaplan? IFK/IKS (blivande Vita Hästen) blev tvåa även under sitt andra levnadsår men måste till slut ge sig i toppstriden. Fjolårstvåan Kenty (embryot till LHC) misslyckades kapitalt i seriestarten trots många goda förvärv och även om Roland Bond från Leksand uppträdde som lagets bästa spelare måste det löna sig bättre att satsa på ungdomar från de egna leden, skriver den välkända östgötska sportjournalisten Tage Nilson.


Ingen Östgötaseger i div III heller. Boxholm började i stor stil men kunde inte hålla undan för Västervik mot slutet.

Stora DM bjöd på överraskningar. Finalplaceringarna ansågs givna för Kenty och IFK/IKS, men Kenty stoppades hemma av Mjölby Södra med 7-8 och i Norrköping skrällde NAIS med 4-2 mot IFK/IKS. Mästare blev Kentys lillebror Terra som slog Mjölby med 5-2 i semifinalen och avfärdade NAIS i finalen med 5-0.

Ni som varit med ett tag märker att flera klubbar inte existerar idag; Terra, NAIS, Boxholm och Kisa för att ta några exempel.

FOTNOT. Exklusiv information till Roger Max. 1969 års svenska mästare var Leksand som passade på att fylla 50 det året. Det lär inte hända igen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och