Fortsätt till huvudinnehåll

Sålde 60 folkbokföringsadresser i hemmet


Kreativiteten för att utnyttja det sociala skyddsnätet är stor. Häpnadsväckande detaljer avslöjas i en dom från Förvaltningsrätten i Stockholm den 27 mars 2019.

Fakta i målet. Skatteverket i Uppsala har upptaxerat en 45-årig kvinna med 324 686 kr för beskattningsåret 2015 och 264 952 kr för beskattningsåret 2016. 45-åringen har tagit betalt för att tillhandahålla folkbokföringsadresser och andra liknande tjänster. En liten grossisthandel om man så vill.

Av Skatteverkets utredning framgår att totalt cirka 60 personer varit folkbokförda på hennes adress i en Stockholmsförort. Runt 30 personer har från 2012 och framåt varit bokförda på en annan adress i en annan förort. Ytterligare 33 personer har varit folkbokförda på tre andra adresser som har kopplingar till den skattskyldiga kvinnan. Ett antal av de personer som varit bokförda hos 45-åringen har av Södertörns tingsrätt bedömts vara bulvanidentiteter som använts för att bedriva näringsverksamhet med avsikten att bland annat utfärda falska fakturor och undkomma skatt. Det vill säga sådant som med vardagligt språk kallas svartjobb.

En folkbokföringsadress är så att säga själva nyckeln till det svenska socialförsäkringssystemet. Kvinnan har i förhör berättat att hon sålt folkbokföringsadresser för 250 kr per månad. Hon har även erbjudit möjligheten att få sin post till hennes adress för 150 kr per månad. Utredningen har klarlagt att ingen har bott på de aktuella adresserna förutom kvinnan och hennes familj.

Utredningen har varit noggrann och gått igenom hennes kontoutdrag. En del insättningar kommer från personer som varit utvandrade under den aktuella tidsperioden. Flera som varit folkbokförda hemma hos henne under 2015 och 2016 har haft henne som första adress i Sverige. Själv har hon uppgivit för Skattemyndigheten att de månatliga inbetalningarna skulle varit återbetalningar av lån men det är en förklaring som varken Skattemyndigheten eller Förvaltningsrätten köpt.

Har då 45-åringen gjort sig skyldig till brott? Nej, enligt en åklagare. Parallellt med skatteutredningen gjordes en brottsutredning men den 16 januari 2018 skrev åklagaren att den utredningen inte längre var aktuell.

Kvinnan ska också betala ett skattetillägg på 40 procent så det blev kännbara konsekvenser av hennes fiffiga extraknäck.

Uppgifterna är hämtade från en dom i Förvaltningsrätten i Stockholm den 27 mars 2019 och diariebeteckningen är 20542-18 och 20544-18. Domar är offentliga handlingar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.