Fortsätt till huvudinnehåll

En stark man tog till orda


En kommun har det inte lätt. Alltid är det någon detalj som irriterar kommunens invånare. Dålig snöröjning, potthål i gatan eller fel kost till barnen på förskolan. Listan kan göras lång och kritikerna är många.

Men idag ska jag göra tvärtom och berömma Mjölby kommun. Vi har ett väl fungerande bibliotek till nytta och nöje för alla invånare oavsett storlek och ålder. Det samarbete som inleddes för några år sedan med övriga Östgötakommuner och Tranås fungerar utmärkt. Saknas någon bok på ditt hemmabibliotek så beställer man från något av de övriga biblioteken och inom några dagar har du ett sms om var du kan hämta den. Möjligheten att låna om ska inte heller glömmas bort. Ett par knapptryck på datorn och du har ytterligare tre veckors tid att läsa.

Varje gång jag besöker biblioteket tänker jag på den första gång jag besökte ett kommunfullmäktigemöte på Drabanten i början av 1980-talet. En lång, kostymklädd man i övre medelåldern reste sig och tyckte att alla boklån skulle avgiftsbeläggas. Han var tidigare en s.k. ”stark man” i en av de små landsbygdskommuner som slogs samman med Mjölby stad vid kommunreformen 1971.

Varje gång jag fanns med argumenterade han för avgifter på boklån.. Det skulle lösa kommunens ekonomiska problem påstod han. Han var ensam om den åsikten och till slut orkade inte ens hans partikamrater i Centerpartiet kommentera. Vid en annan debatt underhöll han auditoriet med upplysningar om vilka välsmakande patéer han smakat under en resa till Frankrike. Missuppfattning av ämnet?

Idag kallas Centerpartiet ett liberalt parti men ”starke mannen” kunde nog inte stava till liberal.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.