Fortsätt till huvudinnehåll

Sviktande fairway på andra sidan Vättern

 


Vart åker en golfare sugen på miljöombyte och där kraven är att man spelar, sover, äter och dricker utan att det kostar skjortan? Ett förslag är Breviken på andra sidan Vättern mellan Karlsborg och Hjo. Det är inte ofta som jag åker till andra sidan Vättern för att spela golf men Breviken är värt ett besök. Restid en och en halv timme från Mjölby om du håller hastighetsgränserna.

Allt fler östgötar har hittat till den familjära och anspråkslösa klubben. Ryktet sprider sig snabbt bland golfspelare som då och då är sugna på att testa en annan bana än hemmaklubbens.

Banan är öppen, spelvänlig och i mycket bra skick. Ett extra plus för farirway som är tjock och tät och bär upp bollen. Här kan man inte skylla på läget om man toppar bollen. Greenerna håller också hög kvalitet men är inte lika snabba som våra respektive hemmabanor, Vadstena och Mjölby. 


 

Historiken bjuder på toppar och dalar. Brevikens Golfklubb är omstart av gamla klassiska Karlsborgs GK. Karlsborgs GK var den 61:a klubben i Sverige att grundas. Under 2005 återtog militären marken där banan låg och då fick klubben chansen att starta om på nytt. Ny bra sandmark hittades snart och den nya banans placering blev idealisk mellan Tibro, Hjo och Karlsborg. Den ligger med utsikt över Vätterns västra strand. Banans 18 hål blev klara under 2007. Den sandhaltiga jorden och det öppna läget medför tidig öppning på våren. Banan har ungefär samma klimatförutsättningar som omskrivna Ombergs GK på andra sidan sjön.

Hotellet har 19 rum och det luktar 60-tal och Sjögestad motell med bilparkering direkt utanför rummet. Misstankarna visar sig vara riktiga för det är ett f d motell vid väg 195 som nu får göra tjänst för golfare. Det finns också gott om plats för husbilar och husvagnar.

Käket då? Tre rätters middag (Toast Skagen, Vätternröding vad annars och kladdkaka) var tröst även för den som inte skrapat ihop så många poäng. Då glömmer man både ryggvärk och rödbränd näsa.

En liten kuriositet. Det är långtifrån alla anläggningar som har en kock som också tjänstgör som inofficiell bilmek. Han heter Tony och hans insats tryggade hemfärden. Tony har tidigare jobbat på Westerby utanför Linköping.

Den som har tid och ork kan med fördel kombinera Breviken med spel i Töreboda och Askersund. Norra Vätternbygden har mycket att bjuda på.


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och