Fortsätt till huvudinnehåll

Sviktande fairway på andra sidan Vättern

 


Vart åker en golfare sugen på miljöombyte och där kraven är att man spelar, sover, äter och dricker utan att det kostar skjortan? Ett förslag är Breviken på andra sidan Vättern mellan Karlsborg och Hjo. Det är inte ofta som jag åker till andra sidan Vättern för att spela golf men Breviken är värt ett besök. Restid en och en halv timme från Mjölby om du håller hastighetsgränserna.

Allt fler östgötar har hittat till den familjära och anspråkslösa klubben. Ryktet sprider sig snabbt bland golfspelare som då och då är sugna på att testa en annan bana än hemmaklubbens.

Banan är öppen, spelvänlig och i mycket bra skick. Ett extra plus för farirway som är tjock och tät och bär upp bollen. Här kan man inte skylla på läget om man toppar bollen. Greenerna håller också hög kvalitet men är inte lika snabba som våra respektive hemmabanor, Vadstena och Mjölby. 


 

Historiken bjuder på toppar och dalar. Brevikens Golfklubb är omstart av gamla klassiska Karlsborgs GK. Karlsborgs GK var den 61:a klubben i Sverige att grundas. Under 2005 återtog militären marken där banan låg och då fick klubben chansen att starta om på nytt. Ny bra sandmark hittades snart och den nya banans placering blev idealisk mellan Tibro, Hjo och Karlsborg. Den ligger med utsikt över Vätterns västra strand. Banans 18 hål blev klara under 2007. Den sandhaltiga jorden och det öppna läget medför tidig öppning på våren. Banan har ungefär samma klimatförutsättningar som omskrivna Ombergs GK på andra sidan sjön.

Hotellet har 19 rum och det luktar 60-tal och Sjögestad motell med bilparkering direkt utanför rummet. Misstankarna visar sig vara riktiga för det är ett f d motell vid väg 195 som nu får göra tjänst för golfare. Det finns också gott om plats för husbilar och husvagnar.

Käket då? Tre rätters middag (Toast Skagen, Vätternröding vad annars och kladdkaka) var tröst även för den som inte skrapat ihop så många poäng. Då glömmer man både ryggvärk och rödbränd näsa.

En liten kuriositet. Det är långtifrån alla anläggningar som har en kock som också tjänstgör som inofficiell bilmek. Han heter Tony och hans insats tryggade hemfärden. Tony har tidigare jobbat på Westerby utanför Linköping.

Den som har tid och ork kan med fördel kombinera Breviken med spel i Töreboda och Askersund. Norra Vätternbygden har mycket att bjuda på.


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.