När en liten kommun ger sig i lag med näringslivet innebär det ofta ett risktagande som kan bli dyrbart för skattebetalarna. Ett exempel på detta finns i Ödeshögs kommun.
För att kunna ge bakgrunden måste vi gå drygt tio år tillbaka i tiden. Biogas var den kommunala innedrogen då och större kommuner än Ödeshög hade högtflygande planer på produktion av biogas som skulle säljas som fordonsgas. Bland annat hade Mjölby kommun planer på att koblajorna från gårdarna Bleckenstad och Hulterstad skulle rötas till fordonsgas och säljas på en mack i Viringe. När den förväntade statliga subventionen uteblev avblåstes detta projekt liksom många andra runt om i landet.
Men Ödeshög valde att gå vidare i samarbete med Vätternpotatis i Hästholmen dock i något bantad form. Men biogasanläggningen, med potatisslurry som råvara, krävde ändå 25 miljoner kr i investeringar och året var 2012.
Vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni
redovisades en utredning om biogasens framtid som Corren redogjorde för i två artiklar i förra
veckan. Ingen kul läsning för kommunens beslutande personer.
Tre alternativ finns:
1) En utökad verksamhet vilket kräver ytterligare investeringar på cirka 20 miljoner kr.
2) Bibehållen verksamhet vilket sänker de kommunala kostnaderna till 1,7 miljoner kr. Den lösningen kräver dock att Vätternpotatis tar hand om transporten av potatisslurryn och även kan lagra avfallet.
3) Minskad verksamhet som sparar 400 000 kr.
Biogasdelen går inte med vinst utan är en kostnad för kommunens skattebetalare. Biogasen framställer elektricitet för 600 000 kr men den förbrukas i biogasanläggningen.
En tillkommande faktor är att Vätternpotatis numera tillverkar produkter som innehåller mjölk och ägg vilket kräver nytt tillstånd av Länsstyrelsen
Så här med facit i hand framstår det som en kommunal baksmälla orsakad av gas.
Kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarson (KD) säger till Corren att nya kalkyler ska göras och diskussioner med Vätternpotatis återstår, men att politiken måste komma till ett beslut under hösten. Fyra månader återstår.
Mitt tips är att kommunfullmäktige väljer alternativ 1. Det finns också mer eller mindre uttalat – enligt artikeln i Corren - ett hot om att potatistillverkaren lämnar kommunen och att arbetstillfällen försvinner.
Det finns ett talesätt som säger ”har man tagit fan i båten får man ro honom i land”. Det gäller även för en kommun styrd av Kristdemokrater.
Kommentarer
Skicka en kommentar