Fortsätt till huvudinnehåll

Här njuter man med wedgen i hand

 

 Hål nr 8.

Golfhatare kan rabbla upp många argument mot sporten. Dyrt, snobbigt, svårt och tidsödande. Det enda argument som jag har en viss förståelse för är det sista. Fyra, fem timmar exklusive uppvärmning och transport till och från banan kan få till och med en inbiten golfare att fundera i andra banor. Men vad är det för naturlag som säger att det måste spelas 18 hål när det finns niohålsbanor?

Mitt val för den kortare varianten heter Flemminge GK i Boxholm. En trivsam, välskött och opretentiös bana där speltiden understiger två timmar om du inte slår alltför snett. Då finns tid över för gräsklippning, fönsterputs och altanbygge.

Flemminge är numera en mogen bana och planterade buskar och träd har vuxit upp till ansenliga höjder. Gräset är tätt och bra på såväl fairways som greener. Ruffen är klippt så att risken för bollförlust är liten.

 

Golfare har sällan tid att njuta av naturen. När det går bra rusar man vidare från hål till hål. Men i Flemminge med dess närhet till Svartån finns förutsättningar för en naturupplevelse. Särskilt i dessa dagar med sensommarljuset i skarp kontrast mot djupa skuggor.

Längs strandkanten står träden i givakt och bakom trädridån skymtar den stora företagsskylten Boxholm Stål. På andra sidan ligger finvalsverket men just denna dag är det lugnt och stilla. Expertisen säger att just denna del av Svartån är landets bästa kräftfiskevatten men jag upptäcker inga tjuvfiskare. Annan dygnsrytm än golfspelare?

Flemminge påminner om Vadstenas bana när jag började spela på 1970-talet. Där var det faktiskt bara sex greener med olika utslagsplatser på tre hål. Den banan kunde vi spela fyra varv en söndag. Inga fritidsproblem med andra ord.

Flemminge har också SSS 66 med en övervikt av par 3:or. Min favorit är sexan med tee vid åstranden. Fairway går på skrå och det krävs en ordentlig träff med lite draw för att nå green på ett slag. Det finns åtskilliga möjligheter att med en kortare klubba reparera ett missat utslag. Pitching wedge eller järnnia för en lägre bollbana, gap wedge eller sandwedge för en högre mjukare bollbana. Bollen landar som en mås med ömma fötter. 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och