Fortsätt till huvudinnehåll

Silon rivs och ICA-affären flyttar?

 

                                                    Tiden utmätt för den jättelika silon.

Väderstads förvandling från tynande byhåla till en tätort med växtvärk är anmärkningsvärd och glädjande. Väderstadverkens utveckling är väl känd och ett ”kluster” av butiker och serveringar har vuxit fram som lockar besökare från ett relativt stort omland. Och flera spännande förändringar är på gång som gäller ICA-butikens placering och silons framtid.

För ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att köpa in silon och totalt 20 000 kvm mark för 1,5 miljon kr med avsikten att riva silon för att frigöra tomtmark. Kostnaderna för att riva silon är beräknade till 3,5 miljoner kr och rivningslov beviljades i oktober 2020.

Tätortens framtid diskuterades på byggnads- och räddningsnämndens senaste sammanträde då nämnden gav byggnadskontoret i uppdrag att arbeta med en detaljplan för området (§ 194).

Bebyggelse på siloområdet öppnar möjligheter för en flyttning av ICA-affären från den nuvarande placeringen i korsningen Vallsbergsvägen-Folkungavägen, som inte är optimal ur trafiksynpunkt, till siloområdet. Kontakter mellan kommunen och ICA har förekommit men inget beslut är fattat. När en formell ansökan kommer från ICA är byggnadskontorets tjänstemän beredda att behandla den med förtur, kan man läsa i nämndens protokoll.

Den dag betongkolossen faller avslutas en epok i Väderstad. Byggnaden har varit ett landmärke för orten och en symbol för den bördiga slättbygden, men det är många år sedan den var i bruk. Största delen av området kommer att användas för bostadsbebyggelse.

En glädjande utveckling för en av kommunens fyra tätorter men för Väderstad IK har trenden varit den motsatta. När jag var ung sportreporter på Östgöta-Bladet för 50 år sedan var det åtskilliga resor till VIK:s hemmamatcher i trean eller fyran. Ett färgstarkt och bollskicklig gäng med Pinno Andersson, Roger Svensson, Sivert Jacobsson, bröderna Göthberg m fl. Idag återfinns VIK långt ner i seriesystemet.

Men människan lever inte av idrott allena. Gott kaffebröd på konditoriet och marina delikatesser från Skaldjursfabriken väger tungt i livspusslet. Vi får inte glömma golfbanan heller.

 

 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Joachim från Motala slår fastighetsvärlden med häpnad

  M otalafödde Joachim Kuylenstierna slår fastighetsvärlden med häpnad och fyller bolagsstyrelserna med kända expolitiker som Carl Bildt, Björn Rosengren, Ulf Adelsohn och Mats Hulth. Politikerna trivs i Joachims sällskap för börskursen i Fastator har ökat med 49 procent i år. Ttidskriften Fokus berättar historien om den drygt 50-årige Kuylenstierna som i tidningen Affärsvärlden kallades för en ”en kontroversiell men skicklig fastighetsinvesterare.” Berättelsen om Kuylenstiernas karriär tar avstamp i det på Gotland mycket uppmärksammade köpet av Gotlands kustartilleriregemente, KA 3. JK betalade 18 miljoner kr och fick stora arealer mark, baracker och byggnader. I affären som genomfördes 2004 ingick också marinens gamla ubåtshamn. Att förvandla det gamla regementet till civil användning krävde en del planering. JK bildade en egen arkitektfirma tillsammans med fyra kolleger, Skälsö arkitekter i Visby. Parallellt drog han igång ett investmentbolag inom fastigheter nämligen Fasta