Fortsätt till huvudinnehåll

Backen i anfallszonen till 2018?
Den som en gång bott i Vadstena släpper aldrig stan. Under 1970-talet var det vår hemstad och vår dotter är född här. Det är skälet till att jag ägnar dessa rader åt Vadstena och framförallt dess nya handlingskraftiga ledning bestående av Konsensus och Socialdemokraterna. Vadstena är unikt i mer än ett avseende och ingen som bott där lämnar orten helt och hållet.

Det var nog en och annan Vadstenabo som drog efter andan när majoriteten presenterade en skattehöjning på kr 1:25. Så höga skattehöjningar på ett bräde är ovanligt i vårt län. Nödvändigt förklarar kommunstyrelsens ordförande Mats Wahrén för att höja standarden i skolan, barn- och äldreomsorgen och framförallt för att få fart på bostadsbyggandet om befolkningsmålet på 10 000 invånare ska bli verklighet. Om man läser dagens debattartikel i Corren är det uppenbart att Wahrén ser skattehöjningen som en framtidsinvestering. Fler invånare är nödvändigt för att inte bli uppslukade av den glupska grannen i norr (jämför självständighetsdebatten på 70-talet). 200 nya bostäder är målet under innevarande mandatperiod.

Kommer Konsensus och Socialdemokraterna att lyckas? Ja, det återstår att se men det är bråttom. Bara tre år återstår till nästa val och otåliga väljare kräver snabba resultat. Hos gemene man finns ingen förståelse för att den kommunala beslutsprocessen är långsam och omständlig.

Mats Wahrén måste hitta ett sätt att hålla grytan kokande i den egna partiorganisationen och hos koalitionspartnern. Annars får den gamle hockeybacken uppsöka avbytarbänken 2018 och det är inte lika roligt. Men än så länge befinner han sig i anfallszonen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.