Fortsätt till huvudinnehåll

Skriver ner värdet på vindkraftverken

Vattenkraftverket i centrala Mjölby är nästan hundra år gammalt.


Jag ska avslöja en ovana. Jag läser bokslut. Vad ska det tjäna till? Jo bakom massorna av ord och siffror döljer sig intressant information om företaget och den omgivning det verkar i.

Det företag jag satt under luppen heter Mjölby Svartådalen Energi AB (MSE), ett bolag som till 55 procent ägs av Mjölby kommun så man kan lite hårddraget säga att jag äger en liten, liten del av det.

MSE har under många år, särskilt under 2000-talets första decennium, delat ut bra med pengar till sina aktieägare. Bolaget tjänade pengar på sina 100 år gamla vattenkraftverk i Svartån. En annan sak som gav stora rubriker var bolagets stora och konsekventa satsning på vindkraftverk ihop med markägare på slätten. Inte mindre än 20 procent av den egna elproduktionen kommer från vindkraftverk vilket lär vara en unik siffra för ett kommunalägt kraftbolag. För denna siffra har man slagit sig för bröstet.

Men ingenting varar för evigt. Idag säljs elen till ett så lågt pris så att varken vattenkraften eller vindkraften bär sig.

I 2014 års bokslut skrev MSE av 14 miljoner kr på vindkraften, samma manöver som Vattenfall gjorde med Nuon i Holland fast i mindre skala. Därför är det med viss spänning jag öppnar 2015 års bokslut. Har bolaget fortsatt på den inslagna vägen?

Jovisst, är det så. Under 2015 har en nedskrivning gjorts med ytterligare 6,6 miljoner kr. Anledningen är densamma som i fjol, låga elpriser. Men de låga priserna har i varje fall inte kommit mitt enkla tjäll tillgodo.

Några fler vindkraftverk lär det inte bli i varje fall inte inom överskådlig tid. Det har som bekant Försvarsmakten satt stopp för då kraftverken stör flygtrafiken på Malmen.

Men aktieägarna kan inte räkna med någon utdelning i år heller. Det finns sedan tidigare ett beslut på att inte ta ut några pengar under värmekraftverkets byggår, upplyser avgående styrelseordföranden Cecilia Vilhelmsson.,

Annan information som man kan hitta bland noterna. Verkställande direktör och styrelsen har fått 1,2 miljoner kr i ersättning. Mer specificerad information än så går inte att få.

Summa summarum. MSE är ett väl konsoliderat bolag med stabila finanser och hänger nog med i några år till. Men det ska bli intressant att se hur det nya värmekraftverket (investering på en halv miljard kr) påverkar 2016 års bokslut.

Omsättningen är 220 miljoner (219)
Resultat efter finansiella poster var 28,6 miljoner (10)
Thony Andersson(S) valdes till ny styrelseordförande vid bolagsstämman i förra veckan.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.