Fortsätt till huvudinnehåll

Stora finanser vid Ombergs fotOm du åker gamla Rv 50 från Vadstena mot Ödeshög passerar du Skedet halvvägs till Ödeshög. Byn är mest berömd för att här placerade Vägverket ut de första övervakningskamerorna i början av 2000-talet och många fortkörare har fått lätta på lädret.

 I ett av de sista husen på vänster hand bor Bo Calvanelli.

Bo vem?

Om vi säger Bo Johansson och Obol Invest kanske du minns. Finanshärvan med ursprung i Norrbotten där 100 miljoner försvann och som blev en följetong på sportsidorna för bland dem som förlorade mycket pengar fanns flera kända hockeyspelare med anknytning till Luleå. Mikael Renberg var en. Det var meningen att Obol skulle få spelarnas pensionspengar att växa.

Det granskande radioprogrammet Kaliber berättade om Obol-affären i tisdags. Obol Invests affärsidé var enkel. Genom generösa sponsorskap kom Obols säljare i kontakt med spelarna och framförallt klubbarnas nätverk av sponsorer. Det var hos LKAB och andra tunga sponsorer de stora pengarna fanns. När Kaliber och Norrbottenskuriren började skriva kritiskt blev utförsbacken brant och konkursen var ett faktum.


Kalibers program är fyllt med förklaringar från polis och åklagare till varför ingen ställdes inför rätta. Bo Calvanelli förhördes två gånger på svenska ambassaden i Bryssel men var varken anhållen eller häktad. Så småningom lades utredningen ner. Polisens utredare var förvånad över det lättsinne placerarna visade när de genom en namnteckning överlät förvaltningen av flera miljoner till en okänd person. Det är inte första gången en utredning av liknande affärer rinner ut i sanden.

Två förklaringar har Calvanelli levererat. 40 miljoner ska ha försvunnit sedan en släkting till Calvanellis kompanjon börjat umgås med en rysk oligark och en stor summa ska samma person ha bränt i ett misslyckat spanskt fastighetsprojekt. Ingen av Calvanellis förklaringar har Kalibers reportrar haft möjlighet att kontrollera.

Min gamla arbetskamrat från Correns Mjölbyredaktion, Christian Ströberg, har för Kalibers räkning intervjuat Bo Calvanelli. Christian medger att han inte blev mycket klokare efter mötet med Malmbergssonen. Vart de 100 miljonerna tog vägen är och förblir en gåta.

När jag ber Christian om ett slutomdöme säger han så här: ” Det var ju lite som ett pyramidspel. Så länge det kom pengar in gick det bra och då kunde de betala ut. Men när Kaliber och Norrbottens Kuriren började ifrågasätta och peka på tveksamheter drog investerare öronen åt sig och ville ha pengarna åter. Då brast det.”

”Ja Renberg var en av många hockeylirare. Har sett en lista på många namn. Och somliga som investerade i Obol satsade inte ”skattade slantar”. Blåst av kompanjonen? Ja, det hävdar han ju. Men jag har inte svaret. Tyvärr. Det finns många, många frågetecken i historien om Obol. Och kring huvudpersonen.” 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.