Fortsätt till huvudinnehåll

I väntans tider
Små partier av snö i bunkrar och diken och gräset är fjolårsbrunt. På drivingrangen trotsar ett par tappra spelare den vassa blåsten. Pron Fredrik Carlsson kör traktorn som samlar upp rangebollarna. Mjölby GK i väntans tider mars 2017.

Igår gjorde jag ett besök på klubben. De sista lunchgästerna lämnar restaurangen (har varit öppen hela vintern) och i shopen sorterar pron Magnus Carlsson bollar, handskar, klubbor och kläder i försvarlig volym.

 ”Vi har köpt in varor för 1,5 miljoner kr, berättar Mange. Han greppar några järnklubbor av Cobras fabrikat. ”De här är klubborna som Bryson Dechambeau använder där alla järnklubbor är lika långa som sexan och de blir säsongens storsäljare. Vi spelar själva med dom”. Med vi menar Magnus brorsan Fredrik, hans mångårige kompanjon som instruktör på klubben.

På kansliet hukar Viktoria Schedin över kommande bokslut. Sträng men rättvis. Det är som vanligt så här års säger Viktoria. En tredjedel av medlemmarna har betalat årsavgiften i god tid, en tredjedel är något sena medan en tredjedel vaknar till någon gång i maj. Men ekonomin är under kontroll och vi har gjort mindre överskott flera år i rad”.

Magnus som varit medlem i klubben sedan starten och jag diskuterar gamla tider. Han visar mig klubbens fotoarkiv med bland annat bilder från den höstdag 1985 när Guldgrävarns gula maskiner började bearbeta det område som idag är fyrans green. Banarkitekten Åke Persson från Landskrona var på plats liksom undertecknad och dåvarande ordföranden Stefan Svärdell. En stor dag i Mjölbys idrottshistoria vågar jag påstå.

Innan Magnus och jag skiljs åt lovar vi varandra att säsongen 2017 blir den bästa hittills. Långa drivar som klyver fairway, höga inspel med bite, känsliga chipar och hamburgertallrik i restaurangen. Samt ingående förklaringar till varför det står 97 på scorekortet.

En titt i vårens program lovar full aktivitet. Vårmöte 30 mars till att börja med, städdag 8 april, tidbokningen öppnar 13 april, tävlingspremiär 1 maj och den nya korthålsbanan invigs 13 maj. Den har fått det rubrikvänliga namnet Skandiamäklarslingan. I år ska jag inte glömma att spela Vårputten 19 april, den tävling jag själv tog initiativet till.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.