Fortsätt till huvudinnehåll

När krutröken skingratsNär krutröken skingrats kommer de gamla parhästarna S+M ut på scenen hand i hand följt av lilla jollen MP. Slutresultatet av den gångna veckans turbulens i Vadstena. 10+7+2 är 19 och knapp majoritet i kommunfullmäktige.

Konsensus körde ett chicken-race mot S och misstog sig på de senares beslutsamhet. Omvändelsen under galgen på måndagsförmiddagen hjälpte föga för då hade S+M redan gjort upp. Den gamla Wasabacken Mats Wahrén täckte skott för kommundirektören förgäves. Frågan är vad det kostar att entlediga Tommy Nilsson.

Noterbart är att varken Wahrén eller Pettersson var tillgängliga för medierna i måndags utan skickade fram ett nytt namn, Fredrik Almcrantz. Inte gått mediakurs? Kommentarerna på partiets Facebook-sida var inte snälla.

Var slutar detta? Nytt val av ks-ordförande och kf-ordförande. En inte alltför vågad gissning är att det största partiet tar hand om den viktiga posten som ks-ordförande, även kallat kommunalråd. Vem påstod att kommunalpolitik är tråkigt?

För Konsensus gäller det att samla kraft och mod inför valet om 15 månader. Slår bromsen till eller kan man upprepa 2014 års resultat på dryg 26 procent? Fortsättning följer.

När den politiska kartan är ritad måste man hitta en ny kommunchef i en hast. Sven-Inge Arnell med erfarenhet av Mjölby, Finspång och Motala är ledig såvitt jag vet. Kom ihåg var ni läste det först.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.