Fortsätt till huvudinnehåll

Bomber och granater, sill och nubbeVad döljs bakom denna lugna yta?

 Kommer ni ihåg att fiskaren Anders Paulsson fick en rostig granat i nätet den 19 april på sjön Sommen. Den förträffliga Tranås-Posten framför i senaste numret en rimlig teori om granaten. Troligen hör den samman med en av de många flygövningar som militären utförde över sjön i mitten av 1980-talet.

En sommarstugeägare på Lilla Ulvareholmen väster om Torpön vaknade av en kraftig smäll en natt. Morgonen efter visade det sig att något stort föremål hade gjort ett ingångshål precis vid takfogen. Stugägaren finns inte längre i livet men en vän till honom berättar för Tranås-Posten.

”Min kompis berättade om händelsen och vi hade teorier om att det kan ha varit någon granat som via vattnet studsat upp på taket. Min kompis tätade hålet på stugan”.

Sommarstugan är riven och den nuvarande ägaren till Lilla Ulvareholmen har aldrig hört talas om händelsen.

Den rostiga granaten togs om hand av polis och visade sig vara ofarlig. Fiskare Paulsson berättar att han hört av boende runt sjön att det varit gott om flygövningar och provskjutningar i detta område.
Om massmedierna hade fått korn på storyn för 30 år sedan var rubriken given. ”Svensk militär bombar den egna befolkningen”.

Glad midsommar på er! Till er som har förmånen att åka båt på Sommen har jag en uppmaning: ducka!  Annars är det trevligaste sättet att njuta av Sommen att åka på utflykt med Boxholm II. Då kan man få sill och nubbe i Bendriks park.

Bästa fortskaffningsmedlet på Sommen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.