Fortsätt till huvudinnehåll

"Riv och bygg nytt"


Ett långt och tålmodigt buret lidande är till ända. Det är bara tre veckor tills kommunfullmäktige klubbar köpet av Galleria Kvarnen. Enligt mina källor finns en överväldigande politisk majoritet för affären.

Kommunen/Famis köp av Galleria Kvarnen går formellt till så här:
·     
         Kommunen köper bolaget som äger fastigheten.
·      
          Finansieringen sker via lån eller borgen från kommunen till Fami.

Prislappen är inte känd ännu och inte heller vilka personer som ska ingå i ledningen för det nya bolaget. Det krävs nog en särskild kompetens för att styra skutan rätt särskilt som det ska rekryteras nya hyresgäster.

När jag länkat min blogg till Facebook har jag fått några kommentarer. Här är ett urval.

Marknaden har gett tummen ner för Kvarnen främst sedan Willys flyttade! Jag är rädd för att det är kört för stället med de hyror som tas ut! När marknaden får råda så sker det säkert en ytterligare nedgång innan det vänder. Detta är definitivt inget som kommunen bör lägga sig i genom subventioner eller konstgjord andning som garanterat skapar irritation hos andra affärsidkare i city. Låt oss hoppas att vi avstår från detta förvärv och istället satsar på vård, skola och omsorg så löser marknadskrafterna resten!” (Sverre Larnebratt f d bankman)

”Jag läste också detta med förvåning. Det är udda att ett kommunalt bolag köper en sån här fastighet. Vi kan väl bara hoppas att priset är rätt. Om till och med "marknaden" gett upp så bör det vara billigt. (Per Olsson, näringslivsreporter, Corren).

”Kan tänka mig att en omexploatering med systembolag, apotek, bokhandel mm i bottenvåningen till ett nytt komplex med bostadsrätter som äger det hela i lite högre bebyggelse kan vara en lösning. Willys och parkering vid sidan är kvar. Ett nytt centrum i Mjölby istället för det eländiga 70 tals- schabraket.” (Torbjörn Tengstrand, f d teknisk chef i Mjölby kommun)

Per Andersson är inne på samma linje. Riv och bygg nytt med butikslokaler i gatuplanet och bostäder ovanför.

Det troliga är väl att byggnaden får samma användning som tidigare. Om kommunstyrelsen gör rätt eller fel är omöjligt att svara på för svaret ligger långt fram i tiden men det skulle vara tacknämligt om kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby(S) berättar utförligt hur man resonerat om förvärvet. Det kan inte ha varit ett självklart beslut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.