Fortsätt till huvudinnehåll

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla


Idag var morgontidningen välmatad. Dubbelmördarens psykiska status, baksidan av skrytbygget Vallastaden och nytt frysaggregat på Kungsvallas hockeyrink fångade mitt intresse. Stort och smått om vartannat. Som det ska vara i en bra dagstidning.

Det är i mitt tycke välgörande när en tidning tar sig tid att syna ett stort projekt bakom kulisserna. Per Olsson på Corren granskar Vallastaden och berättar hur många tomma lägenheter som finns på området. Åtminstone ett av byggbolagen var nära konkurs för en tid sedan. Vad är orsaken? Per berättar att en hyreslägenhet på 50 kvm kostar 9 172 kr i månaden. Kan de höga kostnaderna vara orsaken?

Ett av byggbolagen berättar att de som kom in sist i projektet drabbats av inbromsningen på bostadsrättsmarknaden. Ett bostadsprojekt som fått mycket god press är Svartå strand i Mjölby. Hur ser det ut där? Finns där också osålda/outhyrda lägenheter? Kanske ska Correns reportrar ta en titt där också. Det finns alltid två sidor av myntet.
För något år sedan talade jag med Jens Holmlund, Sverigechef för Protan, det norska bolag som är Europas ledande tillverkare av taktäckningsmaterial.

”Byggnadsbranschen upplever en högkonjunktur av sällan skådat slag. Vi har inte sett peaken ännu, den ligger nog två eller tre år bort. Jag jämför med byggkonjunkturen i slutet av 1980-talet. Frågan är om du eller jag kommer att få uppleva något liknande under vår livstid.”
Det lär väl dröja 20-30 år innan byggprojekt som Svartå strand och Sörby drar igång på nytt. Det brukar ta så lång tid i Mjölby.
                                          
 
Uthyrt i varje stuga?
I år är det 52 år sedan Vadstena kommun beslutade att anlägga en konstfryst hockeyrink på Kungsvalla. Jag tror det var på hösten 1966 beslutet fattades och det firades med en anspråkslös ceremoni. Jag var där tillsammans med min mentor, sportjournalisten Roger Stark på Östgötabladet. Kommunens tekniske chef Hans Stolpe blev omklappad som om han gjort det avgörande målet i ett lokalderby mot MAIF.

Kommittén för konstfrusen isbana bildades 1964 med följande kända Vadstenanamn: Ordförande Gunnar Branting, Bertil Fagrell, Arne "Nickon" Nilsson, Stig Nilsson, Harry Engström, Bengt Rådefeldt och Gunnar Palmer. Kostnadsförslaget för hela projektet låg på 217 000 kr. Jag tror att Vadstena var före Motala med konstfrusen hockeyrink. Därmed lades grunden för många spännande matcher med IK Wasa mot MAIF, Ljungsbro, Mjölby Södra och Västervik.

Det är när jag läser sådana här artiklar jag förstår att jag lämnat juniorlaget för länge sedan. Ett stort tack till Uffe Jönsson som kan allt om Vadstenas idrottshistoria och lite till. Även Uffe har lämnat juniorerna men rör sig på lättare fötter än jag.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.