Fortsätt till huvudinnehåll

Stora investeringar väntar

Den här bilden ljuger för den är tagen 2006 och då var det grönt och grant.


Till en början njöt vi hämningslöst. Sen förundrades vi över den ihållande värmen. Till slut svettades vi dygnet runt och svor över den fuktiga hettan. Allt medan landets golfbanor blev allt brunare.

Svensk Golf har gjort en seriös genomgång av skadorna på landets golfbanor efter rekordsommaren. Skador som i värsta fall kan ta år att reparera enligt förbundets bankonsulenter.

Artikelförfattaren landar i slutsatsen att många klubbar måste investera i nya bevattningsanläggningar eller renovera de gamla. Genomsnittskostnaden för 18 hål är fem miljoner kr och det är pengar som få klubbar har. Så det blir till att gå till banken och/eller höja avgifter.

Öland har även en normal sommar problem med torka så Ekerums banchef Fredrik Svensson intervjuas grundligt. Normalt sett samlar Ekerum (36 hål) nederbörd under vintern i en 50 000 kubikmeter stor damm. Den dammen tog slut fort och i början av juli tog man beslutet att sluta vattna fairway. I augusti stängdes vattnet till tees av. Man behöver inte vara agronom för att räkna ut resultatet.

Framtiden? Fler dammar har diskuterats, liksom en avsaltningsanläggning om man behöver ta vatten från Kalmarsund. Men den kanske intressantaste lösning är renat avloppsvatten, vilket en del andra klubbar testat.

Ekerum tillhör Stadium-koncernen som har tillräckliga resurser för att hitta en hållbar lösning. Det är nog värre för andra medlemsägda klubbar som inte har budgeterat för en ny bevattningsanläggning. Uppoffringar krävs för framtiden från varje golfare.

Jag spelade Ekerum en vecka in i oktober och säg eländet med egna ögon. Gräset var borta på vissa ställen på fairway på såväl Långe Jan som Långe Erik. Vi körde med lägesförbättring en klubblängd men hade ibland svårt att hitta ett grässtrå att lägga bollen på. Men golfare är ett tåligt släkte och på restaurangen var stämningen lika hög som vanligt. Alla förargliga duffar var bortglömda när mat och dryck hamnade på bordet medan månen sken över Kalmarsund.

Hur såg det ut på andra Ölandsbanor? En god vän berättar att Saxnäs tog mycket stryk av torkan. Stora sprickor på ett par fairwas som medförde lägesförbättring. Vattnet räckte bara till greenerna. Kalmar var lika skadad.


Hur står det till på hemmabanan Mjölby GK? I denna länk berättar banchefen Peter Irebrink om arbetena med att skydda banan mot svampangrepp, om uppgraderingen av bevattningsanläggningen och installationen av elstängsel för att hindra påhälsning av vildsvin.
http://www.mjolbygk.se/information-fran-banan-2018-11-28/


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.