Fortsätt till huvudinnehåll

Not in my backyard


 
Det är i denna del av Hogstad som den nya detaljplanen avser.
Första gången jag stötte på uttrycket var i början av 2000-talet när diskussionen om nya bostäder i Mantorp var som hetast. Efterfrågan på främst villatomter var stor och på kommunkontoret fick tjänstemännen i uppdrag att hitta möjligheter till förtätning. Alla förslag fick kritik från grannarna och överklagandena var många, vilket fick dåvarande kommunalrådet Jörgen Oskarsson att utbrista ”alla vill att Mantorp ska växa men ingen vill ha nya grannar”. Detta var innan många nya villatomter möjliggjordes genom att markområdet Östra Olofstorp köptes in och exploaterades.

Och nu är det dags igen. En ny detaljplan ska antas för sydöstra delen av Hogstad som ska bebyggas med 28 bostäder varav tolv villor. Protesterna har varit många även här och planen har reviderats under resans gång. Flera Hogstadbor som Corren pratat med aviserar överklaganden redan nu innan planen har antagits av kommunfullmäktige.

Samma visa var det när gräsytan mellan Kungshögaskolan och Ryttarhagsleden skulle bebyggas för cirka tio år sedan. Grannarna överklagade ända upp i högsta instans och ett formellt fel i kommunens handläggning gjorde att hela processen fick tas i repris. Idag finns ett 20-tal vita villor med skolans parkeringsplats som närmaste granne.
 
Tillkomna under protest.
Det enda byggprojekt i Mjölby som omfamnats av alla är väl Svartå strand höll jag på att skriva, men så drar jag mig till minnes den hätska striden om rivningen av Bemab-huset i kv Rosenkammaren för några år sedan. Då gör jag ett försök med Sörbyområdet där åtminstone undertecknad inte känner till något överklagande.
Varför vi så rädda för förändringar i vår närmiljö? Vi vet vad vi har men vet inte vad vi får, synes mig som en väl enkel förklaring. Kompromissviljan är minimal.

                                            *
Över till en annan sak. Det händer positiva ting i Mjölby just nu. MAI är klart för div III och Mjölby Hockey går som tåget i hockeytvåan. Ett vackert konstverk är invigt i korsningen Järnvägsgatan-Smålandsvägen. Stadshotellet har öppnat lunchservering igen och får massor av beröm.

Nu verkar det röra på sig i Galleria Kvarnen också. Rykten gör gällande att livsmedelskedjan Östenssons har planer på att flytta in på den yta Willys lämnade efter sig. Däremot lämnar Jysk gallerian för att flytta till ett nybygge granne med Lidl.

Jag får travestera Mark Twain. Rykten om handelns död i Mjölby är betydligt överdrivet. Här bor många människor vars kulor bränner i fickorna.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom