Fortsätt till huvudinnehåll

Vretas ledning suckar tungt


Har ni läst om Vreta Klosters GK problem? Klubben behöver bygga ur restaurangen för numera är klubbhuset också en hemvist för de skidentusiaster som frekventerar skidspåren. Men byggnaden är Q-märkt vilket betyder att exteriören inte får förändras.

Då tänkte klubbledningen att vi bygger ett helt nytt klubbhus som svarar mot både golfares och skidåkares behov. Men ett klubbhus kostar mycket pengar och som en delfinansiering fanns idén att sälja Forexslingan – en del av banan som inte utnyttjas så ofta – till ett byggbolag. Marken anses räcka till 300 bostäder men den lösningen tycker inte kommunen är bra för ett sådant bostadsområde ligger för långt från Ljungsbro. Detta klargjorde ansvarigt kommunalråd Muharrem Demirok med all önskvärd tydlighet i dagens Corren (4 december).


Jag förstår att klubbledningen (ordförande Staffan Johansson och vd Anders Svensson) suckar tungt. Nej, nej och åter nej vart man än vänder sig.

När jag läser om Vretas problem kan jag inte låta bli att jämföra med den häftiga debatt som uppstod 2017 när dåvarande S+Mp-ledningen ville lägga beslag på Linköping GK:s mark för bostadsbygge. Planerna fick kritik från många håll – inte minst från borgerliga politiker – och kommunledningen drog tillbaka sina planer. Correns insändarsida har aldrig tidigare innehållit så mycket golf. Men Vreta verkar föra sin kamp utan politiskt stöd.

Men det är klart att det är skillnad på stan och landet i en kommun där idéer blir verklighet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.