Fortsätt till huvudinnehåll

Tre män och en kvinna


Tre män dominerar den svenska massmediala scenen, Leif GW Persson, den bufflige kocken Leif Mannerström och fotbollens förbundskapten Janne Andersson. Den förstnämnde är TV 4:s trumfkort och leder program som även handlar om annat än hans specialämne. Blattarna som byggde Sverige är ett exempel. Hans släpiga röst är en kvalitetsstämpel i allt vad han företar sig. Synd bara att fyran måste hacka sönder alla program med reklaminslag var femte minut.

Janne Andersson blir mer och mer bekväm i TV-sofforna och uttalar sig om mycket som inte har med fotboll att göra. Till framtoningen mycket lik Georg Åby Ericson från Norrköping. En konservativ, entusiastisk och lite kärv man. Spelarna ska sjunga nationalsången. Punkt slut.

Intervjuarna i dessa program tittar nog inte så ofta på fotboll för annars skulle Janne få fler frågor om varför han får tokspelet på domarna så ofta.

Hur länge får hallänningen glädja sig åt sin upphöjda position? Så länge landslaget levererar godtagbara resultat är mitt svar. Går resultaten emot kan han snart förvandlas till sportjournalisternas driftkucku som företrädaren Erik Hamrén var under de sista åren. Medierna bygger upp och river ner.

Nu är Janne permitterad precis som assistenten Peter Wettergren. Men jag tror nog att herrarna kommer att syssla med fotboll i någon form ändå.

Men det finns en kvinnlig uppstickare som tar allt större plats i TV-soffor och bakom radiomickar. Den lilla tuffa professor Agnes Wold verkar gå hem i alla läger. Agnes är professor i klinisk bakteriologi och har förmågan att informera om svåra medicinska ämnen så att även en lekman förstår.

Jag fick upp ögonen för Agnes Wold när hon började skriva i Fokus för ett par år sedan. Hon gillar att avliva moderna myter som att det skulle vara farligt för havande kvinnor och deras foster att dricka ett glas vin. Finns inget som helst vetenskapligt belägg för det. Det måste vara andra faktorer som ligger bakom det rådet, konstaterade hon.

I Coronakrisen inledning medverkade hon i ett radioprogram. En kvinna som stod i begrepp att gifta sig undrade om hon och hennes fästman kunde genomföra bröllopet med cirka 50 gäster. Det hördes på frågeställarens tonfall att hon räknade med att svaret skulle bli något annat än vad professor Wold levererade.
-       
"Nej, absolut inte. Att gifta sig är inte viktigt, det kan du göra nästa år,
" blev det raka, osentimentala svaret.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna