Fortsätt till huvudinnehåll

Utbyggnad, ombyggnad och nedläggning

 


Vädret lägger en kall, fuktig dimma över landets golfbanor men tro fördenskull inte att all aktivitet har avstannat. På min hemmabana Mjölby pågår, förutom renoveringen av bevattningsanläggningen på sista nio, grävarbeten för en ny damm/våtmark mellan sjuans tee och åttans green.

Dammen har två syften, dels som vattenreservoar under torra somrar, dels som våtmark till fromma för flora och fauna. Toppade bollar från sjuan får konkurrera om utrymmet med fåglar, grodor och paddor. Klubbledningen utlovar att arbetet är klart till våren. (Så vi längtar). Större dammar är tydligen en trend bland östgötska klubbar. Förra vintern byggde Vadstena ut dammen på hål nr 15.

Landskrona GK, belägen i Borstahusen ett par kilometer från Landskronas centrum, har en lång period av ombyggnad, greenrenovering etc bakom sig och nu är det dags igen. Klubben har antagit en masterplan vars främsta syfte är att framhäva Erikstorpsbanans karaktär av seasidebana även om bara tre hål har direktkontakt med Öresund. Ansvarig för arbetet är banarkitekten Johan Benestam.

Landskrona är en favorit hos mig sedan 1980-talet. En 36-hålare med god kvalitet och det var här min son lärde sig spela på korthålsbanan. Favorithålet är nr 14, en par 3 cirka 100 meter lång med riktning mot Öresund. Ganska lätt vid måttlig vind men en stor damm finns på vänstersidan vilket gör de flesta hackers lite nervösa.

Den andra banan, Hedvigsborg, är anlagd senare och lite kortare. Enligt klubbchefen föredrar de flesta gästspelare den gamla Erikstorp. Tror jag det med den utsikten över Öresund.

Borstahusen är ett populärt turistmål med sandstrand, en stor camping och en stugby på en pitchs avstånd till första tee. Här finns stora möjligheter till rekreation även för den som inte är golfintresserad.

Mitt lilla svep över södra Sveriges golfbanor innehåller inte bara positiva nyheter. Åsundsholms GK i Ulricehamns kommun läggs ner. Anläggningen har varit till salu sedan 2019 men trots flera intressenter har den inte hittat nya ägare.

”Pandemin, med fortsatt osäkert framtidsläge för hotell- och restaurangbranschen, har ställt allt på sin spets”, skriver man på anläggningens hemsida.

– Vi har skapat en fantastisk anläggning här på Åsundsholm. Tyvärr verkar vi i en priskänslig golfmarknad där många kämpar med lönsamhet, höga driftskostnader och vikande medlemsantal. Vi har sedan öppningen skjutit till kapital varje år för att hålla verksamheten igång. Nu har vi kommit till en punkt där vi har beslutat att ställa om marken till jordbruk, som den en gång varit, säger Fredrik Gunnardo, delägare i Åsundsholm G&CC, till nättidningen Golfbranschen.se.

Golfbanor är riskprojekt även om 2020 har varit ett bra år med nya medlemmar och ökat golfspel tack vare covid -19.

 

En golfbana är vacker även på vintern.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.