Fortsätt till huvudinnehåll

En änglalik eftermiddag

 


Kravaller, slagsmål, fylla och polisingripanden är kanske vardagsmat på svenska idrottsarenor idag. Men för 50 år sedan var bråk i den storleksordningen mycket ovanligt.

Smått ofattbara scener utspelades på Eyravallen i Örebro den sista allsvenska matchen 26 oktober 1970 när Örebro förpassade IFK Göteborg till div II. Extra surt för Göteborgarna som vann SM året innan. Göteborgs supportrar kallas Änglarna men deras uppträdande denna söndagseftermiddag var allt annat än änglalik.

Undertecknad, Ulf Holmertz och Lennart Pettersson från Östgöta-Bladets redaktion var på plats för att bevaka Tomas Törnqvist som hade gått från VGIF till ÖSK ett par år tidigare. Vi såg utflykten som en trevlig avslutning på en lång säsong men blev åskådare till ett upplopp.

Före matchen gick rykten om att IFK:s supportrar skulle störa matchen om resultatet gick dem emot. Och nog blev det störningar alltid. Direkt efter Örebros ledningsmål vällde ett stort antal göteborgare in för att gå lös på domare, funktionärer och örebroare. De fåtaliga ordningsvakterna var chanslösa. Arrangörerna gjorde ett misstag som placerade 500 blåvita supportrar på kolstybbsbanan och därifrån var det bara några steg in på planen.

Skandalscener utspelades mitt framför våra ögon på pressläktaren. Ynglingarna slogs med plankor, basebollträn och andra tillhyggen. Jag såg åtminstone en som träffades av en planka i huvudet. Och allt vad Örebro hade av ambulanser kallades till Eyravallen. Ena målet slets loss och spelare och domare tog skydd i omklädningsrummet. Ulf Holmertz fanns på innerplan för att dokumentera kaoset med Rolleiflexen på magen.

En granne på pressläktaren – en känd landslagsspelare i handboll som jobbade för Radio Örebro – blev fullständigt vansinnig och skrek ”att polisen borde använda kulsprutepistoler för att meja ner dom djävlarna”.

Drygt en halvtimme senare anlände ett stort antal kravallutrustade poliser med hundar och rensade effektivt planen. Busarna hade särskilt stor respekt för schäferhundarna.

Matchen kunde återupptas och 1-0- resultatet stod sig matchen ut. Änglarnas degradering var ett faktum. Avslutningen av matchen var avslagen, all energi hade lämnat spelarna.

Törna var avbytare och kom in på en ytterplats när cirka 20 minuter återstod. Efter slutsignalen sökte vi upp Törna för en kommentar i omklädningsrummet men han var tyst. Törna avskydde våld och han var nog chockad.

På vägen hem till Vadstena stannade vi till i Petters föräldrahem utanför Askersund för att fika. Mellan kaffeklunkarna ur finporslinet återgav vi mustiga detaljer ur den makabra tillställningen några mil norrut.

Vi hoppades mycket på Uffes bilder men bara en var användbar. Det var inte ovanligt att Bladets kameror svek oss i skarpt läge. Övriga medier slog på stort och Aftonbladet hade ett mittuppslag.

Jag har i efterhand läst om tillställningen i Fotboll 1970 (Brunnhages förlag). Under rubriken Strama åt tyglarna avfärdade krönikören Wille Engdahl matchen på sex rader. Märkligt.

Törna var kvar i ÖSK till 1975. Hans karriär stördes av efterhängsna knäskador. Han avslutade med ett par säsonger i Forward.

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Joachim från Motala slår fastighetsvärlden med häpnad

  M otalafödde Joachim Kuylenstierna slår fastighetsvärlden med häpnad och fyller bolagsstyrelserna med kända expolitiker som Carl Bildt, Björn Rosengren, Ulf Adelsohn och Mats Hulth. Politikerna trivs i Joachims sällskap för börskursen i Fastator har ökat med 49 procent i år. Ttidskriften Fokus berättar historien om den drygt 50-årige Kuylenstierna som i tidningen Affärsvärlden kallades för en ”en kontroversiell men skicklig fastighetsinvesterare.” Berättelsen om Kuylenstiernas karriär tar avstamp i det på Gotland mycket uppmärksammade köpet av Gotlands kustartilleriregemente, KA 3. JK betalade 18 miljoner kr och fick stora arealer mark, baracker och byggnader. I affären som genomfördes 2004 ingick också marinens gamla ubåtshamn. Att förvandla det gamla regementet till civil användning krävde en del planering. JK bildade en egen arkitektfirma tillsammans med fyra kolleger, Skälsö arkitekter i Visby. Parallellt drog han igång ett investmentbolag inom fastigheter nämligen Fasta