Fortsätt till huvudinnehåll

Storköket sjönk ihop som en illa lagad sufflé

 

I förra veckan blåste det upp till storm i Vadstena. På fredagen sjönk debatten ihop som en illa lagad sufflé. MVT var först med nyheten. Vadstena och Motala samarbetar inte om ett stort centralkök beläget i Norrsten.

Majoriteten bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet strök flagg på fredagen vilket oppositionen i form av Konsensus belåtet konstaterade på Facebook.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) känner sig säkert överkörd och missförstådd av en högljudd och vältalig opinion på Facebook förmodligen ledd av personal på Kostenheten som inte ville hamna under Motalas styre. Peter ville ju utreda frågan innan politiken tog ställning.

Huruvida majoriteten gjorde taktiska överväganden inför valet om 15 månader står skrivet i stjärnorna. Helt omöjligt är det inte

Under alla omständigheter är fredagens beslut en prestigeförlust för Peter Karlsson och kommundirektören Madeleine Andersson. Den senare tog tydligt ställning för Norrsten i en intervju med MVT:s kommunreporter Lina Handberg i förra veckan. Sitter kommundirektören kvar eller går hon samma väg som företrädaren Tommy Nilsson för fyra år sedan?

Låt mig bara konstatera att Facebook ritat om spelplanen för viktiga kommunala beslut. Kommunledningen blev nog tagen på sängen av de kraftfulla opinionsyttringarna på Facebook. Lokaltidningarna som nyhetsförmedlare och opinionsorgan har tappat i betydelse.

Varför bryr jag mig som inte bott i Vadstena på 40 år? Jo, den som en gång bott i Vadstena släpper aldrig orten i sitt medvetande. På gott och ont.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.