Ska det åter bli möjligt att äta smörgårdsbord under oscarianska matsalens magnifika kristallkronor?
Skänninge Stadshotell har fått en ny ägare. Mohamed Kamil, Stockholm, lade högsta budet (4,3 miljoner kr) vid onsdagens exekutiva auktion. En ny epok inleds efter att hotellet slumrat tre år i konkursboets famn.
Stadshotellets historia har varit skiftande under de många år jag var Correns lokalredaktör i Mjölby. Den ärevördiga gamla byggnaden har gett stoff till många artiklar under de 40 år jag kan överblicka och har under vissa perioder varit huvudbry för kommunens politiska ledning..
Turbulenta inslag har förekommit. Kommunen har varit ägare genom dotterbolaget Fastighets AB Gillestugan men fastigheten byttes bort i en bytesaffär med Katrineholmsföretaget Eriksson o Malmnäs AB (EMAB) som i utbyte fick bygga Bjälbotullskolan.
I slutet av 1990-talet var hotellets framtid osäker och jag minns ett välbesökt möte. Den ene talaren efter den andre reste sig upp och höll känslomässiga anföranden om vikten av att hålla en så fantastisk kulturbyggnad i gott skick. Jag såg mig om i lokalen men hittade ingen under 60 år. Det var alltså inte den kategori som hänger på krogen varje fredags- och lördagskväll och bränner pensionen på öl och grogg.
Ingenting hände förrän i början av 2000-talet när den handlingskraftiga centerpolitikern Marianne Karlsson övertalade Linköpingsbyggmästaren Gunnar Sundbaum till ett köp. Sundbaum genomförde en kostsam renovering som fick mycket beröm. Några år senare tilldelades han ett pris av Rotary, eller om det var Lions, för sin insats. Jag gjorde en kort intervju med honom men han var föga entusiastisk. Han antydde att renoveringen kostat mer än den smakade.
Vid varje ägarbyte har lokalpressen kommit med en uppmuntrande klapp på axeln, det hör liksom till vid sådana här tillfällen.
När Christina Landoff tog över 2014 var det nog många som trodde att hotellet gick en spännande framtid till mötes. Hon åstadkom fler rum, konferensmöjligheter, utflyktspaket, pub och spa. Skänninge är en turistmagnet vars potential inte utnyttjas till fullo etc. Har för mig att dåvarande krögaren, Sam Degerfeldt, uttryckte sig på liknande sätt när han tog vid 2004. Landoffs satsning höll alltså i sex år.
Jag tror att fler än jag är nyfikna på vem Mohamed Kabil är och vad han har för planer för hotellet.
Jag har googlat på Mohamed Kabil och hittat en försäkringsmäklare bosatt i Maryland, USA. Knappast troligt att en sådan höjdare intresserar sig för ett gammalt stadshotell på den östgötska landsbygden.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar