Fortsätt till huvudinnehåll

Ofrivillig motion för Putte Kock

Sportspegeln fyller 50 år och det föranleder tidningarna till en rad nostalgiska återblickar. 1960 var hungern efter rörliga bilder enorm och det var ingen idrottsintresserad som missade en sportsändning. Idag är situationen den motsatta och utbudet är stort med akut risk för övermättnad. Vinterstudions 6-7 timmar är övermäktigt även för undertecknad.

Jag vet inte vad föregångaren till Sportspegeln hette men kring 1958-59 såg jag de första sportsändningarna på Motalas första ungdomsgård i Norra skolan. Alla allsvenska matcher spelades på söndagseftermiddagarna och referaten visades i efterhand på måndagskvällar. På den tiden filmades matcherna och filmerna skickades med bil till TV-huset för framkallning och redigering. När programmet sändes var det många gossar med Brylcreme i håret som skippade bordtennisen och sällskapsspelen för att se de svartvita, flimriga bilderna från Norrköping, Malmö, Göteborg, Örebro etc.

En av de mångåriga profilerna var Bengt Bedrup, en riktig snabbpratare av Bosse Parnevik omdöpt till Bengt Bluddrup. Bedrup var inte bara en mångsidig och kunnig sportjournalist utan även en glad gamäng, pigg på att dra arbetskamraterna vid näsan om tillfälle gavs.

En som drabbades av Bedrups practical jokes var fotbolls- och bandyexperten Putte Kock (Manchester U – Manchester C ”kruss”). Sportspegelns redaktion var inhyst i ett kontorslandskap och med benäget bistånd av likasinnade drog Bengt en rad ståltrådar genom rummet, kors och tvärs på olika höjder. Måltavla för skämtet var den korpulente Putte som tvingades krypa eller klättra över hindren.

”Vad, är det här för skit”, muttrade Putte bakom cigarröken. ”Personalkontoret undersöker i vilken grad vi är utsatta för atmosfäriska störningar, svarade Bedrup snabbt. Men det ska plockas bort i morgon”.

Morgondagen kom och trådarna var kvar. Putte tvingades än en dag pustande och stönande klättra över trådarna. ”Skulle inte skiten, plockas bort idag”, frågade Putte. ”De var inte riktigt nöjda med mätningarna och behöver en dag till”, svarade Bengt beredvilligt.

Det dröjde länge innan arbetskamraterna vågade avslöja skämtet för Putte.

Handfasta skämt av det här slaget var vanliga på manligt dominerade arbetsplatser eller i fotbollslagens omklädningsrum. Ni är nog rätt många som känner igen jargongen. Hur det är idag undandrar sig min bedömning. Det finns väl ingen tid.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och