För ett och ett halvt år sedan konverterade Mjölby GK medlemslånen till spelrätter. Det innebar i korthet att medlemmarna efterskänkte medlemslånet på 12 000 kronor i utbyte mot två spelrätter. Den som lyckats sälja eller överlåta spelrätten till en ny medlem njuter frukterna av detta under kommande säsong genom att spela gratis. Vinsten med ändringen ur klubbens synvinkel är att medlemslånen försvinner som en skuldpost ur balansräkningen och denna blir snyggare att visa upp för banken. Mjölby GK genomförde ändringen utan att någon protesterade.
Linköpings GK väljer en annan väg. Där beslutade klubben att fortsätta det nuvarande systemet med medlemslån vid ett extra årsmöte den 8 december i fjol. LG:s ordförande Carl-Stephen Rundquist motiverar sitt motstånd mot spelrätter i en artikel i senaste numret av klubbtidningen.
”Man har på detta sätt överfört problemet till medlemmen som oftast förlorar sin beslutanderätt och vid utträde ur klubben själv får försöka återfå det belopp som spelrätten har. Idag finns det knappast någon klubb där medlemmen återfår det belopp som man satt på spelrätten”, skriver Rundquist.
Däremot har klubben naturligtvis inget emot att enskilda medlemmar efterskänker sitt lån men detta ska ske utan tvång eller påtryckningar.
Hur kan då två golfklubbar på fyra mils avstånd komma till vitt skilda slutsatser? Förklaringen är att de lever under skilda ekonomiska villkor. LG är en gammal klubb, banan byggdes på 1960-talet, med god ekonomi. 2010 års resultaträkning visar visserligen en förlust på 696 000 kronor men om man tittar på balansräkningen ser det annorlunda ut. Klubben har omsättningstillgångar på 4,3 miljoner kronor, varav 3,8 miljoner är lätt tillgängliga på banken, medan de kortfristiga skulderna uppgår till 876 000 kronor.
Linköpingsbanan ska byggas om de närmaste åren och man har anlitat Pierre Fulkes bolag för den uppgiften.
Kommentarer
Skicka en kommentar