Fortsätt till huvudinnehåll

En politiskt inkorrekt dansk?

Det talas mycket om det svenska deckarundret men frågan är om inte dansken Jussi Adler-Olsen är Nordens mest spännande DAST-författare för tillfället. Visst är det lätt att ta till överord efter att ha läst Marcoeffekten men Adler-Olsen är definitivt av de vassaste författarna i Norden.

Den egensinnige kommissarien Carl Mörck och hans udda assistenter Assad och Rose tar ut svängarna ordentligt i ett Köpenhamn fullt av tjuvar, knarkare, langare samt banditer i överklassen av det slag som brukar kallas ekobrottslingar. Samtidigt får man en utförlig guidning på stora och små gator i den danska huvudstaden där jakten på den 15-årige avhopparen Marco pågår dygnet runt.

Jussi Adler-Olsen väjer inte för det politiskt inkorrekta. En romsk klan som livnär sig på tiggeri, ficktjuveri, inbrott och grövre våldsbrott spelar en central roll i berättelsen liksom statstjänstemän med kontroll över biståndspengar, bankdirektörer och inhyrda afrikanska mördare. Han använder till och med orden negrer och zigenare. Kanske är den politiska debatten i Danmark av annan karaktär än i Sverige. Hans personteckningar saknar inte komiska inslag och beskrivningarna av kulturkrockarna mellan danskt och utländskt är dråpliga.

Författaren kan verkligen konsten att driva flera parallella intriger framåt för att sedan knyta ihop trådarna i en trovärdig final. Och räkna med att upplösningen är både utdragen och våldsam.

Gillar du DAST ska du inte missa Jussi Adler-Olsen för några timmars givande avkoppling.

Författaren har också givit ut Alfabethuset 2001, Kvinnan i rummet 2011, Fasanjägarna 2011, Flaskpost från P 2011 och Journal 64 2012.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp