Fortsätt till huvudinnehåll

Vi ritar om kartan

Vid ett sånt här tillfälle kommer en gammal skolatlas väl till pass.



Corren har under loppet av två dagar visat ett stort spännvid i ämnesval. Först skrev Carina Glenning en lång krönika om karlars skvättande på toaletten och dagen efter skrev Maria Björk Hummelgren att det är hög tid att slå samman små Östgötakommuner till större. Carina slår an en minnenas sträng hos mig. På 1980-talet skrev dåvarande riksdagsledamoten Marianne Karlsson, Skänninge, en motion om att införa könsseparata toaletter på tågen. Hon var trött på att sätta sig på en blöt ring. Motionen fick mycket publicitet men nådde inget resultat. Den avfärdades av många som en i raden av Mariannes ganska kufiska motioner.

Carina får ursäkta men medan sista droppen landar i kalsongerna ska jag ägna mig åt kommunerna. Man kan ha vissa invändningar mot detaljer i ledarskribentens förslag men tror jag att hon är på rätt väg. Kommuner som Boxholm, Ödeshög, Vadstena, Kinda är för små och fattiga för att upprätthålla de ökade krav på service som medborgarna ställer. De har redan idag svårigheter att rekrytera och behålla kvalificerade tjänstemän med ett vikande skatteunderlag. Fast det är en process som kommer att ta lång tid, kanske decennier, men det kommer.

Jag skissar på en idé som löser kommun- och regionfrågan. Dags att skrota Oxenstiernas 1600-talsidéer om länsindelning. Tar fram en karta och drar ett horisontellt och ett vertikalt streck över länet. Landar i fyra delar där den nordöstra får gå till Sörmland, den nordvästra till Närke och den sydöstra till Kalmar (farväl ÅFF och IFK).

Den snabbtänkta läsaren har naturligtvis redan räknat ut att mitt intresse ligger i länets sydvästra del med Mjölby, Boxholm, Ödeshög och en inbrytning över gränsen för att få med Tranås och Aneby i gänget. Två starka industristäder med goda framtidsutsikter får bilda stommen. När jag ändå är igång snor jag Vadstena för dess turism och kultur. Sen finns det ett särskilt skäl att ha med Aneby kommun. Wiredaholms golfbana är en pärla och blir den sjunde länken i samlingen av välskötta golfbanor tillsammans med Tranås, Mjölby, Boxholm, Väderstad, Omberg och Vadstena. Vem kan motstå en sådan septett? Tungt vägande skäl.

När man bygger upp något nytt måste man vara noga med ledarrekryteringen. Mitt förslag som kommunfullmäktiges ordförande blir Klas Ingesson med Jarlen i Bjälbo som vice. Hur stilig är inte Ingesson i mörkblå kostym med väst. Representationsjakt på köpet. I frågan om ks-ordförande ber jag att få återkomma om det inte är möjligt att övertala min personlige favorit, Jörgen Oskarsson, till en comeback. Han kanske blir förste förare på framtidsloket?

Vad ska vi göra med Kråkvinkel, dess fula lilla slott och med landshövdingen? Jo, den senare får pension och på slottet kan Paul Lindvall bo vartannat år och Lars Stjernkvist vartannat. Två hedervärda grabbar från Mjölby respektive Motala kan inte misslyckas som fastighetsskötare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och