Fortsätt till huvudinnehåll

Laggen dyker upp igen


FOTO: JARL ASKLUND


Somliga personer förekommer rätt flitigt i spalterna, försvinner och dyker upp långt senare, ofta i ett annat oväntat sammanhang. Jonny Lagg är ett exempel på detta.

Framgångsrik dragracingförare på 80-talet, flyttade till USA för att köra World Series men hoppade av för att starta ett shippingföretag i Los Angelses tillsammans med en kompanjon. Återkom till Sverige och Boxholm för drygt tio år sedan med flera företagsidéer. Han hade utvecklats under åren i USA, blivit lite bredare över axlarna och berättade vältaligt om sina affärsprojekt.

För tio år sedan gjorde fotografen Jalle Asklund och jag ett knäck på Lagg. Han hade köpt en 18 meters lång båt med 740 hästars motoreffekt och transporterat hem till Sverige och hamnen i Laxberg (Sommen). Ocean Symphony förde mer tankarna till karibiska farvatten än en svensk insjö. Den hade legat under vatten i farvattnen utanför Boston innan Jonny köpte den av försäkringsbolaget.

Ett fartyg av den storleken växer förstås uppseende och alla kommentarer i Laxberg var inte positiva men Jonny tog gliringarna med ro och fortsatte putsa på sin klenod.

Så läser vi i bladet att han gjort comeback i dragracingen och vunnit ett par tävlingar i Tierp under den gångna säsongen. Man kan förstås fundera lite över konkurrensen i dragracing när man kan göra så bra ifrån sig efter en 25 år lång frånvaro, men de avgörande prestationerna i den sporten utförs kanske inte bakom ratten utan i verkstaden.

Jonny är 55 år fyllda men han har kvar sitt pojkaktiga utseende och sin ungdomliga energi. Hur racingkarriären fortsätter är i skrivande stund ovisst. Sportens status i Sverige är osäker sedan den nya banan i Tierp gått i konkurs och om Mantorp Park planerar för nya tävlingar under 2014 vet jag inte.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp