Fortsätt till huvudinnehåll

Bostäder som handelsvara


Jag skriver som kvällstidningarna brukar skriva. Den här bilden har inget samband med texten.


En god och rymlig bostad med utrymmen för samvaro och en privat sfär står högt på dagordningen för en svensk. Gärna i ett hus med egen täppa. Inredningstipsen haglar i pressen och någonstans i bakhuvudet finns drömmen att också göra en bra affär. Att sälja sin villa efter 20-25 års ägande är väl enda chansen att skapa en förmögenhet för en svensk med normala inkomster.

På 60- och 70-talen diskuterades bilar i sällskapslivet i alla fall om karlarna var i majoritet. Olika märkens prestanda jämfördes, andrahandsvärdet var viktigt och fördelar respektive nackdelar mellan nytt och begagnat penetrerades. Opel var en rostburk medan Volvo var pålitlig men tråkig. Alla hade en åsikt. I dagens sällskapsliv spelar bostadsmarknaden samma roll. Bästa att passa på medan räntan är låg och var köper jag virke till altanbygget.

En nyckelroll i detta ekonomiska spel har fastighetsmäklarna. Under en period gjorde jag enkäter med fastighetsmäklare om hur marknaden ser ut, vart priserna är på väg och vad som efterfrågas mest. Jag påstår inte att de ljög men materialet framställdes naturligtvis så att det direkt eller indirekt gynnade deras egna affärer. Jag önskade att det fanns någon neutral instans som kunde redovisa siffrorna rakt upp och ner så att det fanns möjlighet för läsarna att dra egna slutsatser.

Kom att tänka på detta när jag läste gårdagens artikel i Corren att det är färre bostäder till försäljning i Linköping numera. Under årets två första veckor fanns 58 villor ute till försäljning. 2012 var motsvarande siffra 68 och 2001 105. En nedåtgående trend. Tidningen ringer ett antal mäklare som får ge sin syn på bostadsmarknaden. Slutsatsen är att det saknas hyreslägenheter för att starta en kedja av nödvändiga ägarbyten. Bomarknaden i Linköping lider kanske inte av förstoppning men av trög mage. Självklart vill mäklarna ha fler affärer att förmedla för det är provisionerna de lever på.

Det är mycket möjligt att deras analys är korrekt, det har jag inte möjlighet att bedöma, men jag vänder mig emot att en enda part ska framstå som marknadens främsta uttolkare. För en sak ska ni ha klart för er. Mäklarna är ingen neutral part utan sätter sina egna intressen främst och provisionen ska naturligtvis vara väl tilltagen. Inbilla er inget annat.

Inte den här heller.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp