Fortsätt till huvudinnehåll

I politikens gärdsgårdsserie



Söndag förmiddag. Soligt väder, lagom varmt. Jag sätter mig på cykeln och trampar ner till församlingshemmet. Tyst och stilla. Ingen kö, inga valsedelsutdelare, inga fotografer, ej heller några prelater. Var fanns Jörgen Oskarsson, Cecilia Vilhelmsson (som bor i närheten) eller Monika Gideskog med den lilla, käcka ljusblå hatten. Bara en f d kommunaltjänsteman som tjurigt vakade över sin tre plastlådor. Tröstade mig med en cykeltur längs Svartån över hästgården Egebylund. Solen lyste över hästar och ängar.

Hemma slog jag på Aftonbladets TV och fick se en annan, mer glamourös politisk värld. Aftonbladet sände direkt från vallokalen i Norra Ängby i Bromma där Jan Björklund bor. ”Nu kommer han, nu kommer han, ropade den unga reportern upphetsat när den lille majoren gjorde entré som en amerikansk presidentkandidat med barn och blomma i följe. Han var klädd i mörkblå kostym och en ful, orange slips. Njut av den här sista uppmärksamheten tänkte jag, nästa gång fotoblixtar fyras av i ditt ansikte är när du tillkännager din avgång.

Känslan av att spela i politikens gärdsgårdsserie förstärktes när jag tittade på Östnytts valvaka och redovisningen av kommunfullmäktigeresultaten. ”I Boxholm är det som vanligt, 52 procent för socialdemokraterna” sa studioreportern Björnstjerna. Den inhyrde statsvetaren Johan Wänström kom med en kort utläggning om hur stark socialdemokratin är i en gammal bruksort. ”Har dom inte bytt kommunalråd för ett tag sedan sa Björnstjerna, men frågan förblev obesvarad för det var ingen som kunde erinra sig Britt-Marie Johanssons namn. ”Johan Birath har spelat en tongivande roll i Boxholmspolitiken i många år, sa statsvetaren. Ingen sa emot.

Redovisningen fortsatte. Flen, Söderköping, Trosa, Eskilstuna, Oxelösund och plötsligt satt Lasse Stjerna i studion tillsammans med sin moderata kommunalrådskollega. Ja, då vet ni att den förre är ju knappast fåordig och tiden rann iväg ytterligare. Kan dom inte redovisa Mjölby nu då, tänkte jag mellan gäspningarna, Nix, Motala, Ydre och Kinda. 01.00 gav jag upp och förlitade mig på Correns resultatredovisning måndag morgon. Inte heller Ödeshög där familjen Oscarsson sköter politiken fanns med.  När Norrköpingsdominerade Östnytt sänder existerar knappast Östergötland väster om Linköping.

Min desperation och känsla av utanförskap växte när jag på måndagsförmiddagen slog på BBC World News. Inte ett ord om det svenska valet. Har inte BBC fattat att Stockholm och Södermalm är det nav världsalltet snurrar omkring?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och