Fortsätt till huvudinnehåll

När vi var bäst





Idrottslitteratur är sällan intressant läsning. Långrandiga tack till medarbetare, självförhärligande minnen och många klyschor. Men det finns undantag och det är när proffs sätter tänderna i ett ämne. Journalisterna Mats Holm och Ulf Roosvald skriver om tiden När vi var bäst . (Offside förlag).

Ingående porträtt av pionjären och träningsnarkomanen Björn Borg, svärmaren och drömmaren Mats Wilander som kunde bolla hur länge som helst och hans motsats, den korrekte och blyge Stefan Edberg som helst avgjorde bollen så fort som möjligt med en kickserve och en skuren backhandsvolley. Samt miniporträtt av deras motståndare och medhjälpare; McEnroe, Vilas, Connors, Nastase, Gerulaitis, tränaren Percy Rosberg och Lennart Bergelin.

Författarna sätter in tennisen i sitt historiska och sociala sammanhang, från Gustav V första bekantskap med sporten 1892 i England till dagens dollarstinna, televiserade galor.  Researchen är noggrann. Holm och Roosvald har lagt ner lång tid på grundliga intervjuer med alla inblandade. Berättarglädjen är påfallande.

Den svenska staten och kommunerna gjorde mycket för att bredda sporten. Tennishallarna var öppna för alla och kommunerna byggde lika många tennisbanor som fotbollsplaner. Tennisen blev var mans sport på 70-talet från att tidigare ha varit ett societetsnöje. Förbundet var noga med att kartlägga talangerna tidigt och se till att de fick skolning av duktiga tennistränare. Björn Borg gjorde åtskilliga tågresor som ung grabb ensam från Södertälje till SALK-hallen och Percy Rosberg i  stort sett varje eftermiddag. Stefan Edberg gjorde samma resor från Västervik.

Boken innehåller också ingående matchreferat från de stora matcherna som trollband stora delar av svenska folket. Avsnittet från Borg-McEnroe i Wimbledon 1980 var nästan lika spännande som när jag svettades framför 18-tummaren en het julisöndag i husvagnen i Landskrona.

Egentligen är mitt enda minne av tennis live från Wimbledon 1976 när Ing-Marie och jag såg Björn Borg slå Marty Riessen i första omgången i raka set. Det var strålande sol, 35 grader varmt och vi kom över biljetter på svarta börsen. Det var det året Borggick rakt igenom turneringen utan att förlora ett set trots en magmuskelskada. Finalmotståndaren Nastase kommenterade skadan så här: ”En sån skada vill jag också ha så jag kan serva lika bra.”

Där idrottsmän dragit fram florerar en mängd historier och anekdoter, mer eller mindre sanna. Så ock i denna bok och ofta med den excentriske Lennart Bergelin som huvudperson. Historien om när han och Björn får motorstopp mitt i natten och knackar på hos en fransk familj har väl alla hört. ”Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?”

Det var inte långt mellan tanke och handling hos Labbe och de bästa historierna handlar om honom. Sommaren 1939 åkte han tillsammans med sin pappa till Särö för att spela dubbel mot Mr G (Gustav V) och hans partner. En smash från 14-åringen träffade kungen på ett känsligt ställe så att 81-åringen föll ihop.

Bergelin försökte lyfta upp honom. ”Ers majestät, upp med er”. Kungen rörde sig inte ur fläcken. Unge Bergelin släpade Mr G av banan men kungen var fortfarande okontaktbar. ”Fan, vrålade Bergelin. ”Ska den jäveln dö nu också? Alla kommer att skylla på mig”.

En annan dråplig story handlar om Bergelins hemsnickrade massage. Björn Borg var stark nog att tåla när Bergelin tryckte med sina stora labbar. Andra svenskar var livrädda för Bergelins behandling. Efter en DC-matchen på Irland hade Tenny Svensson ont i ryggen och behövde massage. Men Tenny ville helst inte att Bergelin skulle lägga sin hand på honom och hittade en storväxt herre på klubben. Tenny lade sig på bänken och irländaren skred till verket. Bergelin övervakade.

”Du masserar för försiktigt, sa Bergelin till irländaren och tog över.

”Nej, Lennart, nej,” vädjade Tenny

”Ligg still, grabben, sa Bergelin.

”Nej, skrek Tenny och försökte slita sig loss.

”Hold him, kommenderade Bergelin irländaren.

Dagen efter var Tennys rygg alldeles blå, tydliga tecken på stora blödningar. ”Han är bara vek, inte van vid massage, ” förklarade Bergelin.

Ryktena om Bergelins okonventionella massage spred sig i tennisvärlden och väckte en blandning av fasa och nyfikenhet. Det hände faktiskt ofta att spelare från andra länder sökte upp Bergelin för att få skavanker åtgärdade. En var australiensaren Barry Philips Moore som behövde hjälp med en krånglande höft ”I fix you up”, sa svensken och masserade Moore som efter behandlingen inte kunde gå på tre dagar.

Skrattretande passager i en faktaspäckad och välskriven bok. Du som är tennisintresserad eller bara allmänt idrottsintresserad gör klokt i att införskaffa ett exemplar.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och