Fortsätt till huvudinnehåll

Övralidsloppet, Piratjakten och sim-DMJanne Höög till vänster.


Det är nog en överdrift att påstå att smalfilmskameror var var mans egendom på 1950-talet men det finns åtskilliga 8-mm smalfilmer liggande på hyllorna idag. Fungerande projektorer är svårare att hitta och därmed minskar möjligheterna för senare generationer att ta del av dessa tidsdokument. Den tekniska utvecklingen (digitaliseringen) har dessbättre gjort det möjligt att överföra filmerna till DVD.

Rolf Magnuson i Motala har skickat en DVD till mig som hans framlidne farbror Göte (skidåkaren Thomas Magnusons pappa) är upphovsman till. Filmen innehåller bland annat bilder från Övralidsloppet med start och mål på Storgatan där jag var bosatt, motocrosstävlingar på Dunteberget och i Skeppstad samt DM i simning i Skogssjön i Mjölby. Det känns lite ovant att se en film utan bakgrundsljud eller kommentator men visningen har sin charm ändå.

Övralidsloppet har jag egna minnen av och i filmen syns tydligt HSB-huset närmast Norra IP och Alex kiosk. Här finns också med den långa och branta backen upp mot Övralid. Den som hade krafter nog att forcera backen bäst vann också loppet för efter vändningen var det utförskörning och slätåkning förbi Luxorrondellen och på Storgatan. Min minnesbild är att det alltid var fint väder under dessa tävlingar men filmen visar regn och av lera väl inpackade cyklister. Övralidsbacken var inte asfalterad på den tiden. I HSB-huset hängde åskådare i nästan varje fönster och speaker var förstås cykelförbundets ordförande Folke Svensson. Tävlingscyklister är sig lika genom alla tider. Tunna överkroppar och dito armar och med den karakteristiska läderhjälmen på huvudet. Den kan inte ha gett mycket skydd om olyckan var framme.

Segraren?
 
Det måste ha varit en chock för Motalasimmarna att tävla i Skogssjöns brunmelerade vatten men bilderna visar väl besökta tävlingar. Motalaprofilen Janne Höög var en av segrarna och står högst på prispallen. Janne var också en duktig sångare och vi kamperade ihop på Luxors försäljningsavdelning på 70-talet. Idag har Mjölby Simsällskap somnat in och någon organiserad tävlingsverksamhet har inte förekommit under mina 30 år i Mjölby trots att det finns en 50-metersbassäng på Lundbybadet.

Bilderna från Dunteberget är förmodligen från Piratjakten som var en elittävling med deltagande av Sten Storken Lundin, Bill Nilsson med flera av dåtidens internationella stjärnor. Lasse Gustafsson, hästhandlarnas son från Gamla stan, var den största lokala stjärnan. Stora åskådarmassor. 1950-talet var motorsportens stora årtionde med en lång rad publiksuccéer oavsett om det handlade om motocross, TT (dagens roadracing) eller speedway.

Idag är möjligheterna att dokumentera sin samtid mycket stora med filmkameror i snart sagt varje mobiltelefon. Ta vara på tillfället att filma såväl vardag som fest. Åren går fort och minnena bleknar ännu snabbare.

Startrakan på Duntis. Lägg märke till att en förare gått i backen.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"