Fortsätt till huvudinnehåll

Övralidsloppet, Piratjakten och sim-DM



Janne Höög till vänster.


Det är nog en överdrift att påstå att smalfilmskameror var var mans egendom på 1950-talet men det finns åtskilliga 8-mm smalfilmer liggande på hyllorna idag. Fungerande projektorer är svårare att hitta och därmed minskar möjligheterna för senare generationer att ta del av dessa tidsdokument. Den tekniska utvecklingen (digitaliseringen) har dessbättre gjort det möjligt att överföra filmerna till DVD.

Rolf Magnuson i Motala har skickat en DVD till mig som hans framlidne farbror Göte (skidåkaren Thomas Magnusons pappa) är upphovsman till. Filmen innehåller bland annat bilder från Övralidsloppet med start och mål på Storgatan där jag var bosatt, motocrosstävlingar på Dunteberget och i Skeppstad samt DM i simning i Skogssjön i Mjölby. Det känns lite ovant att se en film utan bakgrundsljud eller kommentator men visningen har sin charm ändå.

Övralidsloppet har jag egna minnen av och i filmen syns tydligt HSB-huset närmast Norra IP och Alex kiosk. Här finns också med den långa och branta backen upp mot Övralid. Den som hade krafter nog att forcera backen bäst vann också loppet för efter vändningen var det utförskörning och slätåkning förbi Luxorrondellen och på Storgatan. Min minnesbild är att det alltid var fint väder under dessa tävlingar men filmen visar regn och av lera väl inpackade cyklister. Övralidsbacken var inte asfalterad på den tiden. I HSB-huset hängde åskådare i nästan varje fönster och speaker var förstås cykelförbundets ordförande Folke Svensson. Tävlingscyklister är sig lika genom alla tider. Tunna överkroppar och dito armar och med den karakteristiska läderhjälmen på huvudet. Den kan inte ha gett mycket skydd om olyckan var framme.

Segraren?
 
Det måste ha varit en chock för Motalasimmarna att tävla i Skogssjöns brunmelerade vatten men bilderna visar väl besökta tävlingar. Motalaprofilen Janne Höög var en av segrarna och står högst på prispallen. Janne var också en duktig sångare och vi kamperade ihop på Luxors försäljningsavdelning på 70-talet. Idag har Mjölby Simsällskap somnat in och någon organiserad tävlingsverksamhet har inte förekommit under mina 30 år i Mjölby trots att det finns en 50-metersbassäng på Lundbybadet.

Bilderna från Dunteberget är förmodligen från Piratjakten som var en elittävling med deltagande av Sten Storken Lundin, Bill Nilsson med flera av dåtidens internationella stjärnor. Lasse Gustafsson, hästhandlarnas son från Gamla stan, var den största lokala stjärnan. Stora åskådarmassor. 1950-talet var motorsportens stora årtionde med en lång rad publiksuccéer oavsett om det handlade om motocross, TT (dagens roadracing) eller speedway.

Idag är möjligheterna att dokumentera sin samtid mycket stora med filmkameror i snart sagt varje mobiltelefon. Ta vara på tillfället att filma såväl vardag som fest. Åren går fort och minnena bleknar ännu snabbare.

Startrakan på Duntis. Lägg märke till att en förare gått i backen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom