Fortsätt till huvudinnehåll

En konjunkturmässig berg- och dalbanaDet nya året har inte börjat bra. Industriplast i Vadstena lägger ner och Rörvik Timber, i vardagslag kallat Boxholmssågen, varslar 40 personer om uppsägning. Minskad efterfrågan på sågade trävaror i Mellanöstern och Nordafrika uppges vara orsaken. Många länder i den delen av världen är fullt upptagna med att kriga med varandra eller genom ombud och saknar pengar för att handla.

Varslet är allvarligt. I relation till folkmängden motsvarar 40 jobb i Boxholm 200 i Mjölby och 1 200 i Linköping. Undrar om Correns krigsstilsrubriker räckt till i det senare fallet.

Men vänta nu. Är inte den här typen av rubriker väldigt vanliga för Rörvik Timbers del? Jag gör en djupdykning i Correns artikelarkiv och hittar sju artiklar sedan 2010. Rörvik undvek likvidation (20101-11-15), Förlusten fortsätter för Rörvik (2012-05-24),Sågverk riskerar förbud efter brister (2012-07-24), Tufft för skogsbolagen (2012-10-23), Rörvik drar ner på sex av sju sågverk (2012-11-08), Stororder kan ge 20 nya jobb (2013-07-17) och Rörvik investerar i Boxholmssåg (2014-06-11) fram till gårdagens varsel. En konjunkturmässig berg- och dalbana.

Det är allmänt känt att sågverken är konjunkturkänsliga och ligger först i konjunkturcykeln oavsett om det är upp- eller nedgång. Det skulle betyda att vi är på väg mot en lågkonjunktur. Men låt oss inte kasta timmeryxan i sjön. Långtifrån alla varsel förvandlas till uppsägningar.

Från min tid som reporter minns jag att i början av 2000-talet genomgick sågen en modernisering och effektivisering med stora investeringar som följd. Framtidsoptimismen var stor. Inga prognoser gäller för evigt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.