Fortsätt till huvudinnehåll

Tjurarna stångas på ängenKommunalpolitik i Ödeshög är aldrig tråkigt. Här delas de verbala smockorna ut för öppen ridå och tjurarna stångas på ängen. Som när den frispråkige Håkan Johansson (M) lämnade politiken efter 14 år som byggnadsnämndens och skolnämndens ordförande i förra veckan. I avskedsintervjun i Corren luftade han sitt missnöje med att riksdagsmannen Magnus Oscarsson (KD) tillbringar varje måndag och fredag på kommunkontoret trots att hustrun Annicki Oscarsson formellt sett är kommunstyrelsens ordförande. Som ni säkert känner till brakade Alliansen i Ödeshög samman före jul.

Oscarssons svar lät inte vänta på sig. Det kom dagen efter. ”Ett riktigt påhopp, dessa dagar träffar jag väljare och sköter mitt uppdrag som riksdagsledamot”, svarade Oscarsson harmset. Håkan Johanssons åsikt delas nog av flera moderater och centerpartister men det är bara Håkan som vågar ta bladet från munnen.

Magnus Oscarsson och KD är ett unikum i östgötsk kommunalpolitik. Han fick 926 personkryss i riksdagsvalet 2014 mot 876 för pingstpastorn Andreas Ardenfors i Linköping.

Det är nog det senare som irriterar Håkan Johansson och hans partivänner mest eftersom de bara nådde upp till 12,7procent, vilket är en siffra långt under moderaternas genomsnitt (23,3) procent för landet. Kristdemokraternas är störst i Ödeshög med 27 procent och är därmed näst bästa KD-kommunen i landet. I kampen om de konservativa väljarna i Ödeshög vann KD en utklassningsseger 2014. De siffrorna går inte att resonera bort.
  
I fortsättningen ska jag göra det lätt för mig och citera delar av min blogg från 2014-09-19. Där förutser jag dagens situation med ombudsstyret.

”Det finns alltid människor som hamnar på fötterna oavsett omständigheterna. Jag har stött på dem i politiken, arbetslivet och idrotten. En sådan är Magnus Oscarsson (KD), kommunalråd i Ödeshög, som snart kan ta tåget till huvudstaden och riksdagen i sällskap med Johan Andersson och Andreas Norlén.

Oscarsson fick 926 kryss i personvalen mot 876 för pingstpastorn Andreas Ardenfors i Linköping. Det är inte ofta landsbygden slår residensstaden på fingrarna i sådana här sammanhang.

Påminner också om att f d statsråd som partikamraterna Maria Larsson och Stefan Attefall inte ens får fortsätta som riksdagsledamöter. Det finns alltså gränser för KD även i Jönköpings län.

Jag har tidigare berättat om Magnus fräcka och fantasifulla gardering med att lansera hustrun Annici som sin efterträdare på kommunalrådsposten. På det viset kan han fortsätta styra Ödeshög via köksbordet. Han vann prinsessan och halva kungariket. Jag är fortfarande förvånad över att ingen från gammelmedia ställt kritiska frågor om detta.”Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"