Fortsätt till huvudinnehåll

Vad Kronolja kan åstadkomma



 
Lika effektivt som Kronolja?
Var snäll mot din lanthandlare annars viker han runt hörnet och lämnar tomma hyllor och ostädade golv efter sig.

På 80- och 90-talet var textreklam tabu i tidningsspalterna med undantag för lanthandlare. Den senare behövde bara hosta nedläggning så stod jag och mina kolleger där i dragig butik med block och penna i handen. Reportagen höll en hurtig ton men alla kunde läsa mellan raderna: ”är du inte köptrogen din bondlurk lägger handlarn ner”. En period var artiklarna lika vanliga som välmenande reportage om hjälpsändningar till Lettland.

Första gången jag stötte på genren var i början av 70-talet hos mina svärföräldrars närmaste granne Källstrand på Skedet. Bertil Källstrand och hans hustru Greta var en institution på bygden. Förutom det sedvanliga sortimentet sålde han TV-apparater och påskasmällare och lånade ut pengar om det knep. Paret bodde ovanför affären och det hände att han öppnade affären klockan 20 för att sälja ett mått grädde till någon tant. Stamkunderna bjöds på julfest och då slog farbror Bertil upp dörrarna till godisförrådet till alla barns glädje.

Men åren gick och Bertil och Greta fick nog, pensionerade sig och flyttade till Ödeshög. Efterträdaren hette P-G, var f d föreståndare för en Guldfyndsbutik i Sumpan och flyttade enligt egen utsago till östgötaslätten för att slippa storstadsstressen. Med följde hustru och två flickor i yngre tonåren. Vi träffade Stockholmsfamiljen vid tillträdet och de var mycket entusiastiska inför det lantliga livet. Vet inte direkt om de var grönavågare och odlade morötter bakom huset men de var förväntansfulla inför miljöombytet.

Sejouren blev dock inte långvarig. Kulturkrocken var total. P-G hade inte alls lust att öppna affären för att någon vimsig tant glömt köpa kaffegrädde utan stängde 18. Han hade inte förstått de lokala koderna. Snacket gick i trakten och den blygsamma omsättningen sjönk ännu mer. Den f d guldhandlaren flyttade till Linköping och lokalen förvandlades till bostadsfastighet. Några år senare lades också Konsum i närbelägna Borghamn ner.

I en ort i södra Östergötland fanns en gång i tiden två livsmedelsaffärer, Ica och Konsum. I den senare gjorde en bekant sina första lärospån i livsmedelsbranschen. Han berättade att han och hans arbetskamrater beordrades att fräscha upp wienerkorvarna med lite Kronolja på en bomullstuss. I lite för gamla korvar kryper potatismjölet utanför skinnet och ser torra och oaptitliga ut men X och hans kompisar gav dem en oljebehandling och så ut med dem i disken igen. Jag tog det först som en god historia över fredagsgroggen men min vän gick i god för sanningshalten.

Inga klagomål från kunderna? Aldrig, blev svaret.

Konsumkillens konkurrent hade det inte lättare. Om man allmänt kallas Y Mögel är ens business på det sluttande planet. Historierna på bygden om hans snålhet var många, måhända tillspetsade och överdrivna.

Det gjordes ett försök med ny ägare men numera har orten inga butiker alls.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och